Videolla kerrotaan ruoan kiertokulusta peruna -esimerkin avulla. Videolla selvennetään, mistä perunat tulevat ja mitä niille tapahtuu, jos ne syömisen sijaan lajitellaankin biojätteeseen. Video muistuttaa, miksi biojätettä on tärkeää lajitella ja toisaalta, miksi on tärkeää, että biojätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Video on pääasiassa suunnattu alakoulu-ikäisille lapsille, mutta toki se on hyödynnettävissä myös muun ikäisille katsojille.
Videon kesto on 11 minuuttia.
Asiasanat:
kestävä kulutusympäristöbiojätteetkierrätysympäristö- ja luonnontietoympäristökasvatuskestävä kehitysruokahävikki
Suomen YK-liitto on vuonna 1954 perustettu kansalaisjärjestö, joka tekee tunnetuksi ja tukee Yhdistyneiden kansakuntien toimintaa ja periaatteita. YK-liitto kasvattaa ja kouluttaa maailmanlaajuisesta vastuusta ja vaikutusmahdollisuuksista, välittää ja tuottaa tietoa YK:sta ja sen toiminnasta ja vaikuttaa suomalaiseen YK-politiikkaan.
Asiasanat:
tiedonhankintaosallisuusneuvottelutaitoyhteistoiminnallisuuspolitiikkadialogikestävä kehitysdigitaidot,faktayk,
Tukimateriaalia kestävän kehityksen kasvatukseen sekä ympäristökasvatukseen
MAPPA-hakupalvelun avulla löydät verkosta helposti eri ympäristökasvatustahojen tuottamaa materiaalia. Palvelu toimii työkaluna ja tukena kouluille, päiväkodeille, luonto- ja ympäristökoulujen opettajille, järjestöille sekä muille ympäristökasvattajille.
Palvelusta löydät laajan kirjon materiaaleja, joiden tuottajatahot ovat erilaisia. Yhteistä heille on materiaalien tuottaminen ympäristökasvatuksen sekä kestävän kehityksen kasvatuksen tueksi. MAPPA palvelu on monipuolinen, asioita eri näkökulmista tarkkaileva kokonaisuus, eivätkä materiaalien sisällöt noudata vain yhtä tiettyä ideologiaa.
Asiasanat:
luontokestävä kehitysympäristökasvatus
RajatOn-sivusto sisältää oppimateriaalia rajojen ja raja-alueiden tutkimiseen. Oppimateriaali on suunnattu peruskoulun 5-9-luokkalaisille ja lukiolaisille. Materiaalin tarkoituksena on innostaa oppilaita tieteen ja tutkimuksen pariin sekä edistää heidän taitojaan tunnistaa, tutkia ja kyseenalaistaa ympäristössä olevia rajoja. Materiaalissa rajat käsitetään niin fyysisinä rajoina (mm. valtion rajat) kuin sosiaalisina, käsittellisinä ja mentaalisina rajoina.
Materiaalit soveltuvat hyvin tutkivaan ja ilmiöpohjaiseen oppimiseen sekä oppiaineiden väliseen yhteistyöhön. Materiaali tutustuttaa oppilaat erilaisiin tutkimusmenetelmiin ja -prosesseihin, oman aineiston keräämiseen ja valmiiden digitaalisten aineistojen hyödyntämiseen. Oppimateriaaliin sisältyvät tehtävät kehittävät oppilaiden tiedonhaku- ja medialukutaitoa sekä taitoa hyödyntää verkkopohjaisia työkaluja oppimisen välineenä.
Asiasanat:
raja-alueetrajattieteen popularisointitiedekasvatustutkimustiedetieteettutkimusoppiaineidenrajatutkimus,eheyttäminenoppiminen,tutkivailmiöpohjainen
Yksi maapallon suurimmista haasteista alkaneella vuosituhannella on vesivarojen riittävyys.
Opasvihko kertoo veden monista rooleista. Veteen tutustutaan eri näkökulmista: luonnonvarana, terveyden ylläpitäjänä, elämän edellytyksenä ja osana ilmastonmuutosta.Tehtävien kautta harjoitellaan myös kehittämään omia ideoita toimia puhtaan veden puolesta.
Oppaan tehtävät ovat sekä toiminnallisia että osallistavia ja niitä voi tehdä niin ala- kuin yläkouluikäisten kanssa.
Asiasanat:
vesienhoitovesiekologiavesivesien saastuminenvesiensuojelu
Arkiset kulutusvalintamme vaikuttavat kaukana maapallon toisella puolella elävien ihmisten elämään ja ympäristöön usein arvaamattomalla tavalla. Globaalin kuluttajan foorumilla pohditaan luonnonvarojen riittävyyttä, kehitysmaiden työntekijöiden oloja ja vastuullista kulutusta. Tämän lisäksi mietitään ratkaisuja ympäristöongelmiin, ilmastonmuutokseen ja maailmankaupan epäkohtiin. Globaalin kuluttajan foorumilla pääset tutustumaan laajasti vastuullisen kuluttamisen tapoihin ja saat eväitä pohtia kriittisesti länsimaista kulutuskulttuuria, mainonnan valtaa ja päätöksentekijöiden vastuuta. Toivottavasti foorumi myös innostaa toimimaan epäkohtien korjaamiseksi ja luo intoa ryhtyä tulevaisuuden tekijäksi! Materiaalit ja tehtävät tukevat sekä peruskoulun että lukion opetuksen arvopohjaa ja sisältöjä.
Asiasanat:
maailmanlaajuiset ongelmatglobaalikasvatuskansainvälinen talouseettinen kulutusvastuullisuus
Materiaali on koottu avuksi ympäristöneuvojille ja -kasvattajille heidän työssään kestävän elämäntavan edistämiseksi. Ympäristökasvatus on ennen kaikkea arvokasvatusta — houkuttelua omien arvojen tarkasteluun ja hyvän elämän käsitteen pohdintaan. Mitä me tarvitsemme ja mitä haluamme? Mikä on oikein ja mihin meillä on oikeus?
Sivustolla on maksullisten materiaalien lisäksi paljon myös maksuttomia tehtäviä ja oppimateriaaleja esimerkiksi peruskoulun oppitunneilla hyödynnettäviksi.
Sekalaisia materiaaleja myös: http://www.kierratyskeskus.fi/ymparistokoulu_polku/ymparistokasvatusmateriaaleja/sekalaisia_materiaaleja
Asiasanat:
kestävä kehitysympäristökasvatusarvokasvatusympäristö- ja luonnontietokierrätyskestävä kulutus
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.