Tässä albanian oppimateriaalissa opiskellaan kielioppia, sanastoa ja ääntämistä Dardan-pojan opastuksella. Materiaalissa opiskellaan ilmansuunnat, aakkoset, numeraalit, kellonajat, yksikkö ja monikko, feminiini ja maskuliini, olla- ja omistaa -verbit sekä arjen sanastoa. Samalla tutustutaan kielialueeseen ja kulttuuriin Albaniassa sekä muualla Balkanin niemimaalla.
Materiaali on tarkoitettu albaniaa äidinkielenään puhuville 1. – 2. luokan oppilaille, ja sitä voi käyttää sekä tuntiopetuksen yhteydessä että itsenäisessä työskentelyssä.
Asiasanat:
albanian kieli
Arabian digiaapinen on laadittu 1. ja 2. luokan oppilaiden ja opettajien käyttöön, mutta sitä voi erinomaisesti käyttää muun ikäistenkin tarpeisiin. Materiaali on tarkoitettu oppilaille joiden äidinkieli on suomi ja kotikieli arabia. Aapinen opettaa tuntemaan, lukemaan ja kirjoittamaan arabian kirjaimet, yksi kerrallaan. Runsaat ja monipuoliset harjoitukset varmistavat oppimisen.
Materiaalia voi käyttää yksin ja ryhmässä, koulussa ja kotona. Materiaalin runsasta kuvitusta täydentää alkuperäinen musiikki.
Asiasanat:
arabian kieli
Tässä somalikielen materiaalissa vuosiluokille 1-3 tutustutaan kirjaimiin, erityisesti somalialaisten ja suomalaisten aakkosten eroihin, kellonaikoihin, numeroihin, viikonpäiviin, väreihin, kehonosiin, tervehdyksiin ja muihin somalikielen perusteisiin erilaisten tehtävien ja laulujen avulla. Materiaalia voi käyttää opetuksen tukena opettajan johdolla tai itsenäisesti kotona.
Asiasanat:
somalin kielisomalit
Toka suomi on erityisesti perusopetukseen valmistavaan opetukseen tarkoitettu suomi toisena kielenä -oppikirja, joka kertoo Suomen luonnosta ja kulttuurista. Kirjaa täydentävät oppilaille laaditut verkkotehtävät, jotka on jaoteltu kirjan lukujen mukaan.
Toka suomen verkkotehtäviät on tarkoitus käyttää yhdessä Toka suomi -oppikirjan kanssa. Kirjan tekstit on luettu normaalilla puhe-/lukunopeudella, joten kirja on tarpeen kuuntelun tukena. Tekstit haluttiin äänitettyinä, koska oppikirjan tavoitteena on oppilaiden puheilmaisun vahvistaminen. Siksi on erittäin tärkeää kuulla ja kuunnella tekstit luettuina.
Verkkotehtävissä harjoitellaan luetun ymmärtämistä monipuolisesti. Tehtävät alkavat helpoista sanan tunnistamisista edeten vähitellen haasteellisiin kielitieto- ja tekstin ymmärtämistehtäviin. Monivalintatehtävät, lauseiden jatkaminen ja kysymyksiin vastaaminen ovat kaikki tehtävätyyppejä, joita esiintyy eri oppiaineiden tehtävissä, kertauksissa ja kokeissa.
Verkkotehtävät on laadittu suomi toisena kielenä opetukseen. Materiaalista hyötyvät eri-ikäiset ja erilaiset oppijat perusopetuksesta aikuisopetukseen. Oppija kykenee tekemään tehtäviä itsenäisesti, kun ne sopivat hänen taitotasolleen.
Asiasanat:
suomen kieli
Eurooppalainen kielisalkku (EKS) on oppilaan oma kuvaus hänen kielten opiskelunsa kehittymisestä useampien vuosien ajalta. Oppilas pohtii ja raportoi kielisalkussaan taitojensa edistymistä pitkällä aikavälillä. Kielisalkun avulla hän oppii myös itse kehittämään kielitaitojaan ja arvioimaan niitä kriteeripohjaisesti taitotasojen avulla.
Asiasanat:
kieli ja kielet
Videolla kerrotaan ruoan kiertokulusta peruna -esimerkin avulla. Videolla selvennetään, mistä perunat tulevat ja mitä niille tapahtuu, jos ne syömisen sijaan lajitellaankin biojätteeseen. Video muistuttaa, miksi biojätettä on tärkeää lajitella ja toisaalta, miksi on tärkeää, että biojätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Video on pääasiassa suunnattu alakoulu-ikäisille lapsille, mutta toki se on hyödynnettävissä myös muun ikäisille katsojille.
Videon kesto on 11 minuuttia.
Asiasanat:
kestävä kulutusbiojätteetkierrätysympäristökestävä kehitysympäristö- ja luonnontietoympäristökasvatusruokahävikki
Lemminkäinen is the young hero of Kalevala, a proud and courageous soldier. The different phases of Lemminkäinen's story comprise an essential part of The Kalevala, the national epic of Finland.
The story is based on Lemminkäinen’s hymn, which was once sung by Juhana Kainulainen, a peasant living in the village of Hummovaara in Kesälahti (currently a part of the town of Kitee). In 1828, Elias Lönnrot wrote down the hymn during his first journey to Karelia to gather poems. The story was a basis for the dramatic tale of Lemminkäinen in The Kalevala.
Please jump into the exciting adventures of Lemminkäinen through the fascinating narrative, inspiring drawings, the music of the world-famous Nightwish and the runes of The Kalevala!
Duration of the video: appr. 14 min.
Asiasanat:
kansalliseepoksetKalevalahistoriakansalliseepos
Lemminkäinen on Kalevalan nuori sankari, ylpeä ja rohkea soturi, jonka tarinan vaiheet muodostavat keskeisen osan kansalliseepostamme.
Tarina pohjautuu Kiteen Kesälahdella Hummovaaran kylässä asuneen talonpojan, Juhana Kainulaisen, laulamaan Lemminkäisen virteen. Elias Lönnrot taltioi virren vuonna 1828 ensimmäisellä runonkeruumatkallaan Karjalassa. Tarinan pohjalta hahmottui Kalevalan dramaattinen kertomus Lemminkäisestä.
Sukella Lemminkäisen jännittäviin seikkailuihin mukaansa tempaavan tarinan, kiehtovien piirroskuvien, maailmankuulun Nightwishin musiikin ja Kalevalan runojen kautta!
Videon kesto: noin 14 min.
Asiasanat:
Kalevalakansalliseepoksethistoriakansalliseepos
Linkkivinkkipankki kaikkiin oppiaineisiin
Asiasanat:
linkit
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.