Retk Eestisse -oppimateriaalissa seikkaillaan viidessä Viron kaupungissa. Kohderyhmänä ovat maahanmuuttajataustaiset 3.–6.-luokkalaiset Suomessa asuvat vironkieliset oppilaat. Materiaalissa kerrataan viron kielioppia ja sanastoa eri tehtävien avulla, sekä tutustutaan virolaiseen kulttuuriin. Oppilas suorittaa joka kaupungissa tehtäviä, ja kerää niillä pisteitä. Kun oppilas on suorittanut kaikki tehtävät, hän voi tulostaa itselleen kulttuuridiplomin. Materiaalia voi käyttää itsenäisesti kotona tai opettajan johdolla oppimisen tukena. Lisätietoja löytyy viroksi Õpetajale-osiosta.
Asiasanat:
viron kieli
Kuin kala verkossa on suunnattu maahanmuuttajataustaisten oppilaiden ympäristöopin opetukseen. Se tukee samalla suomen kielen oppimista. Sitä voi hyödyntää valmistavassa opetuksessa sekä 3-6. luokkalaisten opetuksessa.
Sisältö on monipuolinen: kalan rakenne, hengittäminen, käsittely, kalalahkot, lisääntyminen ja ravintoketjut. Oppilas tutustuu myös tyypillisiin suomalaisiin kalalajeihin ja kalastusmuotoihin. Aineistoa voi hyödyntää esimerkiksi oppitunnin aloituksessa, kolmen oppitunnin kokonaisuutena tai oppilaan itsenäisenä oppimistuokiona.
Materiaalin kieli on pyritty pitämään selkeänä, maahanmuuttajataustaiselle oppilaalle ymmärrettävänä. Kalastukseen kuitenkin liittyy vaikeita käsitteitä, joita ei voi korvata toisilla sanoilla. Hyödynnämme animaatioissa Mirjamin ja Aaronin välistä keskustelua, jotta haastavat käsitteet avautuisivat paremmin.
Asiasanat:
kalatkalastussuomen kieli
Sinä päätät –verkkoaineisto käsittelee yksityisyyttä ja tietoturvaa netissä. Se sisältää kustakin teemasta lyhyen ajatuksia herättävän videon, kysymyksiä keskustelun pohjaksi ja tehtäviä. Opettajan osio sisältää myös linkkilistan.
Asiasanat:
turvallisuustietoturva
Toka suomi on erityisesti perusopetukseen valmistavaan opetukseen tarkoitettu suomi toisena kielenä -oppikirja, joka kertoo Suomen luonnosta ja kulttuurista. Kirjaa täydentävät oppilaille laaditut verkkotehtävät, jotka on jaoteltu kirjan lukujen mukaan.
Toka suomen verkkotehtäviät on tarkoitus käyttää yhdessä Toka suomi -oppikirjan kanssa. Kirjan tekstit on luettu normaalilla puhe-/lukunopeudella, joten kirja on tarpeen kuuntelun tukena. Tekstit haluttiin äänitettyinä, koska oppikirjan tavoitteena on oppilaiden puheilmaisun vahvistaminen. Siksi on erittäin tärkeää kuulla ja kuunnella tekstit luettuina.
Verkkotehtävissä harjoitellaan luetun ymmärtämistä monipuolisesti. Tehtävät alkavat helpoista sanan tunnistamisista edeten vähitellen haasteellisiin kielitieto- ja tekstin ymmärtämistehtäviin. Monivalintatehtävät, lauseiden jatkaminen ja kysymyksiin vastaaminen ovat kaikki tehtävätyyppejä, joita esiintyy eri oppiaineiden tehtävissä, kertauksissa ja kokeissa.
Verkkotehtävät on laadittu suomi toisena kielenä opetukseen. Materiaalista hyötyvät eri-ikäiset ja erilaiset oppijat perusopetuksesta aikuisopetukseen. Oppija kykenee tekemään tehtäviä itsenäisesti, kun ne sopivat hänen taitotasolleen.
Asiasanat:
suomen kieli
Eurooppalainen kielisalkku (EKS) on oppilaan oma kuvaus hänen kielten opiskelunsa kehittymisestä useampien vuosien ajalta. Oppilas pohtii ja raportoi kielisalkussaan taitojensa edistymistä pitkällä aikavälillä. Kielisalkun avulla hän oppii myös itse kehittämään kielitaitojaan ja arvioimaan niitä kriteeripohjaisesti taitotasojen avulla.
Asiasanat:
kieli ja kielet
Tervetuloa tekemään Maailman parhaita uutisia.
Maailman parhaiden uutisten pääsanomana on, että maailma on parempi paikka kuin moni meistä luulee.
140 vuotta käsittävälle aikajanalle on kerätty hyviä uutisia siitä, mitä maailmassa on saavutettu YK:n avulla viimeisten 70 vuoden aikana. Koska tulevaisuutta teemme me kaikki yhdessä, jatkuu aikajana myös 70 vuotta tulevaisuuteen. Klikkaamalla nuolta aikajanan oikeassa ja vasemmassa reunassa, pääset lukemaan eri vuosikymmenten uutisia. Tulevaisuuden uutiset ovat yleisön kirjoittamia, ja historian uutiset YK-järjestöjen tuottamia.
Mieti, minkä hyvän uutisen sinä haluaisit kuulla tulevaisuudessa ja kirjoita se parhaiden uutisten aikajanalle. Hyvät uutiset voivat liittyä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen.
Kouluille: Syksyllä 2017 ja keväällä 2018 kokoamme maailman parhaita uutisia kouluilta! Tulkaa mukaan kirjoittamaan hyviä uutisia, osallistukaa teemawebinaareihin tai tulkaa mukaan virtuaalitoimitukseen. Lue lisää valikosta "Materiaaleja kouluille" ja lataa sieltä opas "Vinkkejä nuorille ja opettajille hyvien kehitysuutisten kirjoittamiseen".
Asiasanat:
historiayhteiskunta
Videolla kerrotaan ruoan kiertokulusta peruna -esimerkin avulla. Videolla selvennetään, mistä perunat tulevat ja mitä niille tapahtuu, jos ne syömisen sijaan lajitellaankin biojätteeseen. Video muistuttaa, miksi biojätettä on tärkeää lajitella ja toisaalta, miksi on tärkeää, että biojätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Video on pääasiassa suunnattu alakoulu-ikäisille lapsille, mutta toki se on hyödynnettävissä myös muun ikäisille katsojille.
Videon kesto on 11 minuuttia.
Asiasanat:
kestävä kulutusbiojätteetympäristökestävä kehityskierrätysympäristö- ja luonnontietoympäristökasvatusruokahävikki
Revontulien jäljillä on kuvallinen opas revontulista. Se selittää revontulien synnyn, värit ja muodot sekä ohjeistaa parhaiden olosuhteiden ja paikan valinnassa. Opas selittää myös, mikä on revontuliovaali ja kertoo joitain revontuliin liittyviä vanhoja uskomuksia.
Asiasanat:
avaruusrevontuletaurinkoaurinkotuuli-opaskuvallinenjäljillärevontulistaRevontulien
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.