Linkki - Digitaalinen oppimateriaali tieto- ja viestintätekniikkaan on suunnattu ensisijaisesti perusopetuksen 7.-9. vuosiluokkien opetukseen. Soveltaen oppimateriaalia voi hyödyntää myös alakoulun ylimmillä luokilla sekä toisen asteen opetuksessa. Oppimateriaali on suunniteltu ensisijaisesti omana oppiaineena opetettavan tietotekniikan tai TVT:n opetukseen, mutta sitä on mahdollista hyödyntää myös muihin oppiaineisiin integroitavassa TVT-opetuksessa.
Asiasanat:
tieto-viestintätekniikkajatvt,tietotekniikka,
Tässä albanian oppimateriaalissa opiskellaan kielioppia, sanastoa ja ääntämistä Dardan-pojan opastuksella. Materiaalissa opiskellaan ilmansuunnat, aakkoset, numeraalit, kellonajat, yksikkö ja monikko, feminiini ja maskuliini, olla- ja omistaa -verbit sekä arjen sanastoa. Samalla tutustutaan kielialueeseen ja kulttuuriin Albaniassa sekä muualla Balkanin niemimaalla.
Materiaali on tarkoitettu albaniaa äidinkielenään puhuville 1. – 2. luokan oppilaille, ja sitä voi käyttää sekä tuntiopetuksen yhteydessä että itsenäisessä työskentelyssä.
Asiasanat:
albanian kieli
Arabian digiaapinen on laadittu 1. ja 2. luokan oppilaiden ja opettajien käyttöön, mutta sitä voi erinomaisesti käyttää muun ikäistenkin tarpeisiin. Materiaali on tarkoitettu oppilaille joiden äidinkieli on suomi ja kotikieli arabia. Aapinen opettaa tuntemaan, lukemaan ja kirjoittamaan arabian kirjaimet, yksi kerrallaan. Runsaat ja monipuoliset harjoitukset varmistavat oppimisen.
Materiaalia voi käyttää yksin ja ryhmässä, koulussa ja kotona. Materiaalin runsasta kuvitusta täydentää alkuperäinen musiikki.
Asiasanat:
arabian kieli
Tässä somalikielen materiaalissa vuosiluokille 1-3 tutustutaan kirjaimiin, erityisesti somalialaisten ja suomalaisten aakkosten eroihin, kellonaikoihin, numeroihin, viikonpäiviin, väreihin, kehonosiin, tervehdyksiin ja muihin somalikielen perusteisiin erilaisten tehtävien ja laulujen avulla. Materiaalia voi käyttää opetuksen tukena opettajan johdolla tai itsenäisesti kotona.
Asiasanat:
somalin kielisomalit
Retk Eestisse -oppimateriaalissa seikkaillaan viidessä Viron kaupungissa. Kohderyhmänä ovat maahanmuuttajataustaiset 3.–6.-luokkalaiset Suomessa asuvat vironkieliset oppilaat. Materiaalissa kerrataan viron kielioppia ja sanastoa eri tehtävien avulla, sekä tutustutaan virolaiseen kulttuuriin. Oppilas suorittaa joka kaupungissa tehtäviä, ja kerää niillä pisteitä. Kun oppilas on suorittanut kaikki tehtävät, hän voi tulostaa itselleen kulttuuridiplomin. Materiaalia voi käyttää itsenäisesti kotona tai opettajan johdolla oppimisen tukena. Lisätietoja löytyy viroksi Õpetajale-osiosta.
Asiasanat:
viron kieli
Pelillisen opetuksen sivusto on suunniteltu työkaluksi innostavan, osallistavan ja mielekkään opetuksen toteuttamiseen. Opas esittelee työtapoja ja esimerkkejä, joiden avulla opettaminen ja opiskelu muuttuvat yhteiseksi seikkailuksi, kuitenkaan unohtamatta asianmukaista arviointia ja yksilöllisiä eroja.
Sivustolta löydät seitsemäntoista pelillisten elementtien kuvausta, jotka kertovat kuinka hyödyntäää pelien mekaniikkaa sekä leikin ja draaman elementtejä opetuksessa. Pelillisiä elementtejä yhdistelemällä voi suunnitella ja toteuttaa laajojakin pelillisiä oppimisprosesseja. Esimerkkipelit-sivulla esitellään valmiita esimerkkejä pelillisistä prosesseista, joita voi sellaisenaan käyttää omassa opetuksessa.
Asiasanat:
oppimispelitpelit
Aikuisten perusopetuksen kurssimateriaalit tarjoaa materiaalia kursseille
Matematiikka 1: Luvut ja Laskutoimitukset
Matematiikka 5: Geometria
Matematiikka 6: Prosentit
Historia 1: Suomen historian käännekohdat
Yhteiskuntaoppi 1: Yhteiskuntajärjestelmä sekä julkiset palvelut
Yhteiskuntaoppi 2: Työelämän tuntemus ja oma talous
Yhteiskuntaoppi: Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen
Biologia: Ihminen
Kurssimateriaaleja on mahdollista kuunnella, ja niissä on runsaasti videoita ja interaktiivisia tehtäviä, sekä kaksi eri vaikeustasoa. Oppimateriaaleja voi käyttää opettajan johdolla opetuksen tukena tai itsenäisesti kotona.
Asiasanat:
aikuiskoulutus
Kuin kala verkossa on suunnattu maahanmuuttajataustaisten oppilaiden ympäristöopin opetukseen. Se tukee samalla suomen kielen oppimista. Sitä voi hyödyntää valmistavassa opetuksessa sekä 3-6. luokkalaisten opetuksessa.
Sisältö on monipuolinen: kalan rakenne, hengittäminen, käsittely, kalalahkot, lisääntyminen ja ravintoketjut. Oppilas tutustuu myös tyypillisiin suomalaisiin kalalajeihin ja kalastusmuotoihin. Aineistoa voi hyödyntää esimerkiksi oppitunnin aloituksessa, kolmen oppitunnin kokonaisuutena tai oppilaan itsenäisenä oppimistuokiona.
Materiaalin kieli on pyritty pitämään selkeänä, maahanmuuttajataustaiselle oppilaalle ymmärrettävänä. Kalastukseen kuitenkin liittyy vaikeita käsitteitä, joita ei voi korvata toisilla sanoilla. Hyödynnämme animaatioissa Mirjamin ja Aaronin välistä keskustelua, jotta haastavat käsitteet avautuisivat paremmin.
Asiasanat:
kalatkalastussuomen kieli
Elämä tarinaksi –verkkomateriaali on suunnattu aikuisille maahanmuuttajille joko itsenäiseen opiskeluun tai ryhmäopetukseen. Materiaali täydentää Opetushallituksen kustantamaa Elämä tarinaksi –oppikirjaa.
Materiaali tarjoaa eri tyyppisten ja -tasoisten tehtävien kautta mahdollisuuden oppia ja kerrata suomen kielioppia ja sanastoa, joita tarvitaan keskusteltaessa arkisista asioista.
Asiasanat:
kielioppisuomen kieli
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.