Artikkelipankin kulttuuri-identiteetti ja kansainvälisyys - aihekokonaisuus tarjoaa aikakauslehtitekstejä opetuskäyttöön. Tavoitteena on täydentää oppiaineiden sisältöjä ja tuoda mediakasvatusmateriaalia opetukseen. Aikakauslehtitekstit sopivat itsenäiseen tiedonhakuun, pari- ja ryhmätöihin tai yhdessä käsiteltäväksi. Osaan teksteistä liittyy aineenopettajien laatimia tehtäviä. Tehtävät on merkitty symboleilla, jotka havainnollistavat kussakin tehtävässä olennaista lukemisen tapaa. Näin opiskelija ohjataan kaikessa opiskelussa tärkeään tietoiseen, aktiiviseen lukemiseen. Monet artikkeleista pdf-muodossa.
Asiasanat:
monikulttuurisuusartikkelit (julkaisut)aikakauslehdetkansainvälisyyskasvatuskulttuuri-identiteettikulttuurikansainvälisyysmediakasvatus
Moped on monikulttuurisen pedagogiikan sivusto, joka on suunnattu kouluikäisten lasten opettajille ja heidän vanhemmilleen. Mopedista löytyy monenlaista tärkeää tietoa koulun arkipäivästä.Moped on ollut Opetushallituksen tukeman Monikulttuurisen opetuksen virtuaalikoulun julkaisukanava.
Asiasanat:
monikulttuurisuuspedagogiikka
Peruskoulun ja lukion oppilaille tehdyiltä Ihmisoikeussivuilta löytyy tietoa ihmisoikeuskasvatuksesta Suomesta ja maailmalta. Osiossa Ihmisoikeuskasvatus Suomessa kerrotaan maamme koululainsäädännön ja opetussuunnitelmien ihmisoikeuspainotuksista.
Aineistot ja Tapahtumat -osioon kerätään ihmisoikeusmateriaaleja sekä tietoa aiheeseen liittyvistä tapahtumista.
Ihmisoikeuksien käsikirja painottuu käytännölliseen puoleen: mitä ovat ihmisoikeudet ja miten niitä voidaan käsitellä opiskelussa ja opetuksessa.
Sopimukset ja julistukset -osio sisältää keskeiset kansainväliset ihmisoikeusasiakirjat. Materiaali sopii oppitunnin osaksi.
Asiasanat:
demokratiaNY149142kulttuurihistoriaihmisoikeudetNY155095ympäristöhyvinvointioikeudenmukaisuusNY149139tasa-arvomonikulttuurisuus
Suomi toisena kielenä -oppimisaihioiden kokonaisuus on suunnattu maahanmuuttajille. Kokonaisuus sisältää luetun ymmärtämistä, kuullun ymmärtämistä, kielen- ja kulttuurintuntemusta sekä sanasto osuuden.
Asiasanat:
kielen omaksuminensuomen kielimonikulttuurisuus
Työministeriön järjestämän Etnistä tasa-arvoa työelämässä käsittelevästä materiaalista on koottu myös www-sivuja laajempi, "syrjinnän vastainen siivousmappi" -nimellä kulkeva kansio, jota voi tilata työministeriöstä. Etninen tasa-arvo työelämässä -koulutuksen tuloksena syntyneelle sivustolle on koottu tietoa muun muassa ennakkoluuloista, rasismista ja monimuotoisesta työelämästä. Aineisto sopii käytettäväksi esimerkiksi työpaikkojen monimuotoisuuskasvatuksessa.
Asiasanat:
etnisyystasa-arvokansainvälisyyskasvatusmaahanmuuttajattyöelämämonikulttuurisuussuvaitsevaisuusmaahanmuuttajasuvaitsevuusetninen ryhmä
Mitä maahanmuuttajakouluttajan on hyvä tietää? Miten tehtävään voi valmistautua? Millaisia ideoita voi löytää? Maahanmuuttajien kouluttajan tukiaineisto tarjoaa taustatietoa, kokemuksia ja työskentelyideoita mamu-kouluttajille. Tukiaineisto on tarkoitettu käytettäväksi apuna eri oppilaitosten maahanmuuttajakoulutuksessa, soveltuvin osin kotoutumiskoulutuksessa ja vapaatavoitteisten maahanmuuttajakoulutusten lisämateriaalina. Maahanmuuttajat, joilla on hyvä kielitaito, hyötyvät myös kansalaisopintojen kouluttajan tukiaineiston materiaalista.
Asiasanat:
vaikuttaminenihmisoikeudetmaahanmuuttajatintegraatiokansainvälisyyskasvatustasa-arvomonikulttuurisuusihmisoikeudetkulttuurienvälinen kasvatusmaahanmuuttajamaahanmuutto
Paossa maailmalla on suomalaisille ja ruotsalaisille yläkoululaisille tehty oppimateriaalipaketti pakolais- ja kehitysasioista. Kirja sisältää tietoa, tarinoita, tehtäviä, harjoituksia ja pohdittavaa yläkoulun opetustavoitteita ja oppisisältöjä silmällä pitäen. Oppimateriaaliin sisältyy pdf-muotoisen kirjan lisäksi PowerPoint-muotoinen kalvosarja sekä suomeksi että englanniksi, kirjaan liittyvää lisämateriaalia myös saksaksi ja englanniksi sekä erikseen tilattava video pakolaisten arjesta Ugandassa.
Asiasanat:
monikulttuurisuuskansainvälisyyskasvatussuvaitsevaisuusmaahanmuuttajatpakolaisetkulttuurienvälinen kasvatusmaahanmuuttaja
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.