Linkkiapaja logo suomeksi   på svenska
Oppimateriaaleja verkosta
Materiaalin haku
Asiasanahakemisto
Ehdota linkkiä
Hakutuloksia 6 kpl
> Kemiaa: saippua
Saippua -opetuspaketti on tarkoitettu peruskoulun yläluokkien oppilaille ja opettajille. Opetussuunnitelman perusteissa vaaditaan, että yläluokkien oppilaiden tulee tuntea kemian teollisuuden eri aloja ja tuotteita. Opetuspaketti pyrkii auttamaan tämän vaatimuksen toteuttamisessa kertomalla saippuasta. Opetuspaketti kertoo saippuan historiasta, valmistuksesta ja käytöstä. Kemiaosiossa kerrotaan saippuan molekyylirakenne ja saippuoitumisreaktiosta. Niitä lukiessa olisi hyvä tuntea orgaanisen kemian alkeita. Lukemista helpottaa käsitteistösivu. Paketissa on mukana kaksi saippuanvalmistusohjetta, joista toinen on opettajille tuttu entuudestaan (keittomenetelmä) ja toinen on vähemmän tunnettu (kylmäsaippuointimenetelmä). Tehtäväosiossa on kysymyksiä ja saippuanvalmistukseen liittyvä lasku.
Asiasanat: kemia saippua

> Kosmetiikan kemiaa yläastellee ja lukioon
Materiaali sopii käytettäväksi yläasteen kahdeksannen ja yhdeksännen luokan kemian kurssien tueksi sekä lukion kemian koulukohtaisilla valinnaiskursseilla, joita ovat esim. kauneuden kemiaa, kosmetiikan kemiaa etc. Kosmetiikan kemia on myös arkipäivän kemiaa, sillä olemme kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden kanssa tekemisissä päivittäin. Sivuja voi myös soveltaa kokeellisen kemian kursseille ja muuhun kemian opetukseen. Opetusmateriaalissa tehtäviä, työohjeita esim. shampoon, saippuan, ihovoiteen ja ripsivärin valmistukseen. Linkki- ja kirjallisuusvinkkejä. Materiaali tehty yhteistyöyritys Noiron kanssa.
Asiasanat: kosmetiikkateollisuus kemia iho saippua kosmeettiset tuotteet

> Marseisaippua
Viivapiirros marseisaippuasta
Asiasanat: huopatyöt tekstiilityö (oppiaineet) työvälineet huovutus saippua työvälineet käsiteollisuus tekstiilitaide

> Mäntynestesaippua
Viivapiirros mäntynestesaippuapullosta
Asiasanat: huopatyöt tekstiilityö (oppiaineet) työvälineet huovutus saippua käsiteollisuus tekstiilitaide tekstiilit työvälineet

> Suihkusaippua
Viivapiirros suihkusaippuasta.
Asiasanat: hygienia pesuaineet saippua terveyskasvatus terveysoppi

> Saippua
Viivapiirros saippuasta.
Asiasanat: pesuaineet hygienia saippua terveyskasvatus terveysoppi

Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.
Tulostettava versio
Palvelua ylläpitää Opetushallitus