Oppilaille suunnattu Kunnosta järvesi! -verkkopeli innostaa hankkimaan lisätietoa vesien kunnostuksesta. Pelin tavoitteena on tutustuttaa pelaaja mm. järvikunnostuksen perusteisiin, valuma-alue -käsitteeseen ja menetelmiin, joiden avulla järven tilaa voi parantaa. Samalla pelaaja saa karkean kuvan kunnostustoimien kustannuksista suhteessa niiden tehokkuuteen kuormituksen vähentämisessä. Kunnosta järvesi! -pelin kautta voidaan myös tutustua ympäristötalouteen ja uppoutua tiiviimmin vesistöihin ja kunnostusteemaan peliin kootun lisämateriaalin avulla. Kunnosta järvesi! -vesistökunnostuspeli on suunnattu lukiolaisille sekä kaikille vesien kunnostuksesta kiinnostuneille. Peli on tällä hetkellä suomenkielinen, mutta sen kääntäminen ruotsiksi on suunnitteilla.
Pelin kehittämiseen ovat osallistuneet Vihdin lukion opettajat ja opiskelijat sekä Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat. Opiskelijat pääsivät testaamaan pelin lähdeaineistoa perehdytyksen jälkeen. Opiskelijat kilpailivat siitä, kuka sai käytettyä vähiten rahaa järven kunnostamiseen”, kertoo biologian ja maantieteen lehtori Maria Pirinen Vihdin lukiosta.
Kunnosta järvesi! -peli on toteutettu osana Suomen ympäristökeskuksen koordinoimaa GisBloom LIFE+ -hanketta. Hiidenvesi valittiin yhdeksi kolmivuotisen GisBloom -hankkeen pilottialueista.
Kunnosta järvesi! -peliin voi käydä tutustumassa osoitteessa www.pelastajarvi.fi
Asiasanat:
vesistöjen kunnostusympäristönsuojelu
Artikkelipankin kestävä kehitys - aihekokonaisuus tarjoaa aikakauslehtitekstejä opetuskäyttöön. Tavoitteena on täydentää oppiaineiden sisältöjä ja tuoda mediakasvatusmateriaalia opetukseen. Aikakauslehtitekstit sopivat itsenäiseen tiedonhakuun, pari- ja ryhmätöihin tai yhdessä käsiteltäväksi. Osaan teksteistä liittyy aineenopettajien laatimia tehtäviä. Tehtävät on merkitty symboleilla, jotka havainnollistavat kussakin tehtävässä olennaista lukemisen tapaa. Näin opiskelija ohjataan kaikessa opiskelussa tärkeään tietoiseen, aktiiviseen lukemiseen. Monet artikkeleista pdf-muodossa.
Asiasanat:
aikakauslehdetkestävä kehitysympäristönsuojelukierrätysartikkelit (julkaisut)uusiokäyttöekologia
Miljöskolan är en utvecklingscentral för att stöda miljöfostran för en hållbar livsstil och konsumtion. Miljöskolan strävar att stöda miljöfostran i daghem, skolor och utbildningsanstalter och utvecklar i samarbete med andra skolare bla. metoder och material att användas inom miljöfostran. Miljöskolan erbjuder mijörådgivning för grupper i olika åldrar.
Asiasanat:
ympäristöympäristönsuojeluympäristökasvatuskierrätyskeskuksetkestävä kehitysNY161699
Materiaali on tehty peruskoululaisille 7.-9- luokkien kemian opetuspaketiksi, joka selvittää millaista kemiaa kivihiilivoimalaitoksessa löytyy. Materiaalia voi käyttää voimalaitosvierailujen tukena. Lukiolaisille sivusto käy, kun sivuston tietoihin lisää linkeistä löytyvän täydentävän tiedon.
Materiaalin avulla selviää millaisia kemian tietoja tarvitaan kivihiilivoimalaitoksen toimintaan ja haittojen ennaltaehkäisyyn sekä esitetään kemian keinoja puhtaan ympäristön saavuttamiseksi. Tietoa voimalaitoksen toiminnasta, kemiasta voimalaitoksessa, tehtäviä, kokeellisia töitä, ristikko, linkkejä.
Asiasanat:
kemiaympäristöympäristönsuojeluhiilivoimalat
Suomen WWF:n sivustolla on opetuksen tausta-aineistoksi soveltuvaa ajankohtaista tietoa mm. lajien uhanalaisuudesta, vesiekosysteemien ja metsien tilasta, perinneympäristöistä ja ilmastonmuutoksesta. Sivustolla on eläinvideoita ja luontoaiheisia pelejä ja tietovisoja. Sopii eri ikäisille ja eri oppivaiheisiin, sisältää mm. Muumipelin. Useimpien videoiden katsomiseen tarvitaan joko Quicktime- tai Realone Player -ohjelma, muutamien katsomiseen Macromedia Shockwave Player -ohjelma.
Asiasanat:
ekologiailmastonmuutoksetuhanalaiset lajitympäristönsuojeluluonnonsuojeluperinnemaisemaympäristökasvatusilmastoekologiaympäristökasvatus
Kestävän kehityksen sivusto on materiaalia esiopetuksesta toiselle aseteelle. Sivustolla on oppisisältöjä, projektiesimerkkejä, teemoja ja paikallisten toimijoiden yhteystietoja.
Asiasanat:
teematprojektitympäristönsuojelukestävä kehitys
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.