Videolla kerrotaan ruoan kiertokulusta peruna -esimerkin avulla. Videolla selvennetään, mistä perunat tulevat ja mitä niille tapahtuu, jos ne syömisen sijaan lajitellaankin biojätteeseen. Video muistuttaa, miksi biojätettä on tärkeää lajitella ja toisaalta, miksi on tärkeää, että biojätettä syntyisi mahdollisimman vähän. Video on pääasiassa suunnattu alakoulu-ikäisille lapsille, mutta toki se on hyödynnettävissä myös muun ikäisille katsojille.
Videon kesto on 11 minuuttia.
Asiasanat:
kestävä kulutusbiojätteetympäristökestävä kehityskierrätysympäristö- ja luonnontietoympäristökasvatusruokahävikki
Sivustolle on koottu linkkejä eri oppiaineiden sisältöihin sekä internetistä löytyviin materiaaleihin, joita voi hyödyntää opetuksen tukena. Linkkien lisäksi sivustolta löytyy eri oppiaineisiin soveltuvia pieniä tehtäviä. Tehtävät sopivat opetuksen eriyttämiseen sekä opitun kertaamiseen niin kotona kuin koulussa, peruskoulun eri luokka-asteilla. Linkkejä ja tehtäviä on koottu Äikkä-, Matikka-, Enkku- ja Luonnontieto-kokonaisuuksien alle.
Asiasanat:
englannin kielipelitmateriaaliapuäidinkieli (oppiaineet)tehtävätympäristö- ja luonnontietomatematiikkalinkitharjoituksetoppiminenbiologia
Luut kertovat tutkijoille mm. miten eläimistö levisi Suomeen ja mitä lajeja linnut syövät. Nisäkkäiden ruokavalio puolestaan näkyy kallon muodossa ja hampaiden rakenteessa. Tutki myös, miten evoluutio on vaikuttanut selkärankaisten luuston kehittymiseen. Luonnontieteellisen museon verkkonäyttely on yhteenveto museossa 31.8.2005 saakka olleesta näyttelystä.
Asiasanat:
selkärankaisetympäristö- ja luonnontietoluonnontieteetbiologiahistorialuuluulöydötluustonisäkkäätevoluutioosteologia
Materiaali on koottu avuksi ympäristöneuvojille ja -kasvattajille heidän työssään kestävän elämäntavan edistämiseksi. Ympäristökasvatus on ennen kaikkea arvokasvatusta — houkuttelua omien arvojen tarkasteluun ja hyvän elämän käsitteen pohdintaan. Mitä me tarvitsemme ja mitä haluamme? Mikä on oikein ja mihin meillä on oikeus?
Sivustolla on maksullisten materiaalien lisäksi paljon myös maksuttomia tehtäviä ja oppimateriaaleja esimerkiksi peruskoulun oppitunneilla hyödynnettäviksi.
Sekalaisia materiaaleja myös: http://www.kierratyskeskus.fi/ymparistokoulu_polku/ymparistokasvatusmateriaaleja/sekalaisia_materiaaleja
Asiasanat:
ympäristökasvatusarvokasvatusympäristö- ja luonnontietokestävä kehityskestävä kulutuskierrätys
Oletpa aloitteleva retkeilijä tai kokenut eränkävijä, saat näiltä sivuilta monenlaisia vinkkejä retkeilyyn. Kun retkeilytaidot karttuvat, retkeilystä tulee turvallisempaa ja retkistä nauttii enemmän.
Asiasanat:
retkeilyvarusteetympäristöympäristö- ja luonnontietovaellusretkeily
Voit käyttää näillä sivuilla esiteltyjä tiedetemppuja monella tapaa. Ohjeet on kirjoitettu niin, että oppilaat voivat seurata niitä itsenäisesti. Kokonaisuus on jaoteltu teemoittain. Monet teemat limittyvät toisiinsa, sama temppu voi liittyä useampiin teemoihin. Jokaiseen teemakokonaisuuteen voit valita myös erilaisia syventäviä tehtäviä. Lisäksi tarjolla on valmiita tuntien sisältöehdotuksia ja lisätietoja. Lähtökohtana on, että luonnontieteitä käsittelevien aineiden välinen työskentelytapa ja luominen ovat keskipisteenä. Tutustu aineistoon ja suunnittele juuri omassa ryhmässäsi toimiva kokonaisuus. Voit myös jakaa onnistuneita tehtäviä muiden kanssa. Voit joko kirjoittaa ohjeet tai heijastaa ne taululle (videotykillä, älytaululla), niin että kaikki näkevät samat ohjeet.
Asiasanat:
temputympäristö- ja luonnontietotaikatemputkemiabiologiatieteen popularisointifysiikka
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.