Kosketusnäyttölaitteille kehitetty peli kirjainten ja numeroiden piirtämisen opetteluun. Kohderyhmänä esiopetus ja 1. luokka. Saatavana selaimessa pelattava versio, Windows-asennuspaketti sekä iPad ja Android -appsit.
Asiasanat:
alkuopetusesiopetusNFC-teknologiapelitkosketusnäyttökirjaimetnumerot
Epun mediareppu on Opetushallituksen ja Tampereen kaupungin yhteinen kehittämishanke tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön esi- ja alkuopetuksessa. Hankkeen aikana on tarkoitus löytää toiminnallisia yhteistyömalleja esi- ja alkuopetuksen nivelvaiheeseen, sekä kehittää toimintaympäristö sellaiseksi, että esiopetuksessa olevat lapset voisivat hyödyntää koulun tiloja ja laitteita.
Tutustu hankeopettajiemme kehittämiin toimintamalleihin ja virkistä opetustasi! Mallien kuvausten avulla opettaja pystyy ottamaan toimintatavan käyttöönsä omassa luokassaan. Kuvausten tukena löytyy videoita ja mallien käyttöönottoon liittyvää materiaalia.
Asiasanat:
tietotekniikkaesiopetusmediakasvatusalkuopetusviestintämedialukutaitoverkko-oppimateriaalimedia
Ekapeli on laaja monikäyttöinen kokonaisuus,joka on tarkoitettu yli 6-vuotiaille lapsille joilla on tarvetta harjoitella lukemisen perustaitoja. Ekapelistä on olemassa kolme suomenkielistä peliversiota (Ekapeli-Eskari, Ekapeli-Yksi ja Ekapeli-Sujuvuus ja yksi suomenruotsinkielinen peliversio (Ekapeli-SpelEtt).
Ekapelit sopivat hyvin myös vanhemmille oppilaille, joilla on lukutaidossa pulmia. Ekapeli on kehitetty auttamaan erityisesti niitä lapsia, joille lukemaan oppiminen on haastavaa.
Ekapeleissä on erilaisia harjoitteita, joiden avulla pelaaja voi harjoitella lukemisen perustaitoja. Ekapelin perinteinen ja yleisesti tunnetuin harjoitusmuoto on ns. peruspeli, jossa tietokoneen näytölle ilmestyy kirjaimia, tavuja tai sanoja ja pelaaja napsauttaa sitä kirjainta, tavuja tai sanaa jonka hän kuulee sanottavan ääneen.
Pelissä käytetään kuulokkeita. Pelitilanteet tallentuvat palvelimelle, joten pelaaja voi pelata pelejä useassa eri paikassa eri ohjaajien valvonnassa ja peli jatkuu aina siitä mihin viimeksi on jääty.
Lukeminen-sivujen Vanhemmalle-osioon on koottu perustietoa lukemisesta ja vinkkejä siihen, kuinka lapsen lukemaan oppimista voi tukea kotona tai koulussa.
Sivuilla tarjotaan mm. asiantuntijoiden kirjoittamia artikkeleita lukemiseen liittyvästä tutkimuksesta.
Asiasanat:
oppimisvaikeudetNY152657suomen kielivanhemmatesiopetusäidinkielilukeminenalkuopetusoppimistuloksetoppimisprosessi
Opettaja Jaanet Salmisen itse omaan opetukseensa toteuttamaan oppimateriaalia.
Erityisopetukseen ja alkuopetukseen sopivia matematiikan, kuvataiteen ja nopean nimeämisen harjoituksia.
Lisäksi löydät vähän hupiakin ja linkkejä.
Asiasanat:
NY164171erityisopetusalkuopetusmatematiikkakuvataide
Mediakasvatus esi- ja alkuopetuksessa -oppaassa pureudutaan mediakasvatuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen eri oppiaineissa ja sisältöalueissa. Opas sisältää ideoita, tehtävä- ja materiaalivinkkejä mediakasvatukseen. Lisäksi se tarjoaa opettajalle tietoa mediakasvatuksen historiasta ja teoriapohjasta sekä tutustuttaa lapsen mediamaailmaan. Mediakasvatus esi- ja alkuopetuksessa -julkaisu on tuotettu yhteistyössä Opetushallituksen, mediakasvatusalan järjestöjen, opettajien ja tutkijoiden kanssa.
Asiasanat:
esiopetusalkuopetusmediakasvatus
Lukimat Matematiikkapalvelussa on perustietoa matematiikan oppimisesta ja oppimisvaikeuksista. Palvelussa tarjotaan tutkimukseen pohjautuvaa tietoa lasten matemaattisista tiedoista ja taidoista. Pääpaino sisällöissä on niissä taidoissa, jotka kehittyvät esikoulusta toiselle luokalle. Numerorata-ja Ekapeli Matikka -pelit. Vanhemmille oma kokonaisuus. Tietoa monikulttuurisesta matematiikan opettamisesta ja kirjallisuutta. Lisäksi Neure-oppimisympäristö, jossa kolmentasoisia matematiikan tehtäviä.
Asiasanat:
oppimisvaikeudetalkuopetusmatematiikkamatematiikka
Kerhokeskuksen oppimateriaali on tarkoitettu alkuopetusikäisten opettajille, kerhonohjaajille ja muille kasvattajille. Tehtävät on tarkoitettu sovellettaviksi oman ryhmän tarpeisiin ja ne ovat helposti sovellettavissa myös vanhempien lasten opetukseen. Materiaalissa tutustutaan mediaan kolmen elementin avulla. Kuva-osion harjoituksissa tutustutaan muun muassa taikuuteen, kuvakerrontaan ja harjoitellaan geometriaa. Luontoäänet, äänimaisemat ja hyvän tuulen uutiset ovat ääni-osion tehtäviä. Tekstitehtävissä tutustutaan puolestaan maailman parhaaseen suklaaseen ja metsästetään hyvää salasanaa.
Asiasanat:
suklaakuvatalkuopetusäänigeometriaäänimaisemakerhotkerhotoiminta
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.