Linkkiapaja logo suomeksi   på svenska
Oppimateriaaleja verkosta
Materiaalin haku
Asiasanahakemisto
Ehdota linkkiä
Hakutuloksia 7 kpl
> FIDA - Muotoilukasvatuksen opetusmateriaali
Muotoilukasvatuksen opetusmateriaali on suunnattu peruskoulujen opettajille hyödynnettäväksi erityisesti kuvataiteen oppitunneilla. Materiaalia voidaan käyttää myös esimerkiksi käsityön ja ympäristöopin tunneilla sekä kuvataidekerhoissa ja muissa vastaavissa opetuksellisissa tilanteissa. Materiaali koostuu opettajan ohjeistuksesta, perehdyttävästä luennosta ja tehtävänannoista. Se on laadittu helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi, jossa oppilaat tutustuvat muotoilun alalla käytettyihin työkaluihin ja suunnitteluprosessiin. Tehtävänannot on jaettu peruskoulun ala- ja yläluokille, mutta jako on vain suuntaa antava. Opetusmateriaali on suunniteltu ja kehitetty suomalaisen teollisen muotoilun arkiston FIDAn ja Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston aineistojen pohjalta.
Asiasanat: arkistot muotoiluala kuvataideopettajat arkistoala oppimateriaali peruskoulu kuvataide muotoilu muotoilukasvatus

> Muotoilusanasto
Vuosi 2008 oli museon oma muotoiluvuosi. Museossa oli muotoiluun liittyviä näyttelyitä ja tapahtumia. Samaan aikaan havahduimme museon palvelumuotoilun kehittämistarpeeseen. Muotoilunäyttelyn yhteydessä tuli tarpeelliseksi avata muotoiluun liittyviä käsitteitä. Valitsimme 20 sanaa, jotka tuntuivat keskeisiltä käsityön museon näkökulmasta. Nämä 20 sanaa vilahtelevat päivittäisessä kielenkäytössä.
Asiasanat: muotoiluala muotoilu

> Esa & esineet Etusivu - Esa ja Esineet
Leikki-ikäisten tutkimusretki muotoilun maailmaan; päiväkodeille suunnattu idea- ja tehtäväpaketti muotoilusta, lähtökohtana valikoidut designklassikot. Tutkimusretki muotoilun maailmaan Oletko nähnyt eskimonaisen nahkahousut? Voiko paperisaksilla leikata kangasta? Minkälainen koriste sopisi mummin kuppiin? Esa ja esineet on Designmuseon tuottama opetusmateriaalipaketti päiväkodeille. Työskentelyn lähtökohtana on valikoima suomalaisen muotoilun klassikoita. Muotoiluun tutustutaan esimerkiksi leikin, liikkeen, luovan toiminnan ja tutkivan oppimisen avulla. Työskentelyn päiväkodissa tapahtuu oman aikuisen ohjaamissa ryhmissä. Työskentelyn kulkua ja tuloksia on mahdollista jakaa verkossa muiden ryhmien kanssa. Opetusmateriaalin tukena käytetään esineitä, jotka on mahdollista tarvittaessa lainata Designmuseosta.Työskentelyyn voi liittää myös museovierailun. Esa toivottaa pienet tutkijat ja heidän kasvattajansa tervetulleiksi seikkailemaan esineiden pariin! Tämän opetusmateriaalin tarkoitus on tukea muotoilukasvatusta päiväkodeissa ja lisätä suomalaisen muotoilun tuntemusta pienten lasten lähipiirissä. Aineiston tuottaja on Designmuseo. Kuvat kuuluvat Designmuseolle. Muihin kuin Designmuseon omistamiin kuviin on käytön yhteydessä liitetty tieto kuvan omistusoikeudesta. Aineisto on vapaasti käytettävissä ja kopioitavissa opetuskäyttöön, mutta sen kaupallinen hyödyntäminen on kielletty. Muistathan myös mainita opetusmateriaalin tuottajan ja tekijät käyttäessäsi niitä! Web-selain •Internet Explorer 6 tai uudempi •Mozilla/Firefox versio 1.2.1 tai uudempi Selaimessa tulee olla JavaScript käytössä sekä tuki tyylitiedostoille (CSS). Macromedia Flash Selaimeen tulee olla asennettuna Flash-plugin versio 7 tai uudempi. Uusimman flash-plugin:in voit ladata ilmaiseksi täältä. Näyttö Sivuston edellyttämä näytön vähimmäisresoluutio on 1024x768 pikseliä (SVGA) ja värien määrä vähintään 24 bittiä (True Color). (Testausvaiheessa)
Asiasanat: kuvailu visuaalinen kulttuuri NY148437 kuvat muotoiluala kuvataide NY161350 muotoilu

> Muovistudio
Muovistudio on kouluille ja oppilaitoksille suunnattu virtuaalinäyttely muovista muotoilussa. Virtuaalinäyttely muovista ja muotoilusta: muovi on mitä vain, muovit ovat kaikkialla, muovidesign ajassa, esimerkkeinä Pastilli, Sampoo, Ämpäri.
Asiasanat: NY148437 muotoiluala visuaalinen kulttuuri muovi muotoilu

> Ampiainen
Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta kouluissa tukeva kansallinen verkkosivusto, jossa aineistoja, näyttely ja uutisia. Ampiainen on muotoilun ja arkkitehtuurin teemapäivä kouluissa. Teemapäivällä halutaan herätellä kiinnostusta suunniteltua ympäristöä kohtaan, tarjota kouluille mahdollisuus luoda yhteyksiä oman paikkakunnan arkkitehteihin ja muotoilijoihin sekä lisätä tietoisuutta alan ammatillisista mahdollisuuksista. Ampiainen on tarkoitettu kaikille Suomen kouluille. Se tarjoaa välineitä ja vinkkejä työskennellä koulussa tai oppilaitoksessa muotoilun ja arkkitehtuurin kysymysten parissa. Valtakunnallisena teemapäivänä tarjotaan peruskoulun 7.-9. luokille ja lukioille myös mahdollisuus kutsua suunnittelun ammattilainen vierailemaan koululla kertomassa työstään ja osallistumassa teemapäivän tehtävien työstämiseen. Näiltä sivuilta löydät opetusmateriaalia ja tietoa tapahtumista. Nettinäyttelyssä voit tuoda arkkitehtuurin ja muotoilun parissa
Asiasanat: kuvataidekasvatus NY152532 muotoilu arkkitehtuuri kuvataide muotoiluala

> Designmuseon opetusmateriaalia: arkkitehtuuri ja muotoilu
Designmuseon opetusmateriaalia tukee arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta. Aineiston pääasiallinen tuottaja on Designmuseo ja kunkin kokonaisuuden yhteydessä mainitaan tuottaja sekä tekijät. Sivuilla pdf-tiedostomuodossa olevia tehtäväideoita arkkitehtuurin ja muotoilun maailmasta, vinkkejä materiaaleista ja tekniikoista, kirjallisuutta, linkkejä ja verkkonäyttely.
Asiasanat: muotoiluala arkkitehtuuri tekniikka (menetelmät) materiaalit NY152532 muotoilu NY152718

> Puuteknologia, Taideteollinen korkeakoulu/virtuaaliyliopisto.
Puuteknologian tietopaketti ja virtuaaliyliopiston kurssi FLE-oppimisympäristössä.
Asiasanat: puuteollisuus puu (luonnonmateriaalit) muotoiluala muotoilu tekninen työ

Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.
Tulostettava versio
Palvelua ylläpitää Opetushallitus