Suomen esihistorian opetuspaketti on tarkoitettu esim. peruskoulujen ja lukioiden opettajille käytettäväksi Suomen esihistorian opetuksen tukena ja oheisaineistona, sekä museokäyntien valmistelua varten.Teksti pohjautuu Suomen kansallismuseon esihistorian perusnäyttelyyn.
Suomen esihistorian opetuspaketin tarkoituksena on tarjota opettajille työvälineitä esihistorian opetukseen kouluissa. Opetuspakettia voi käyttää esimerkiksi:
•opetuksen tukena
•oheisaineistona
•museokäyntien valmisteluun
Tehtävistä ja materiaalista voi koostaa eri oppiaineisiin ja opetustilanteisiin sopivia yhdistelmiä. Opetuspaketissa on kahdenlaisia tehtäviä: toiset on tarkoitettu tulostettavaksi, toiset voi joko tehdä suoraan tietokoneella tai tulostaa ja tehdä paperilla. Karttoja voi käyttää opetustilanteissa tarpeen mukaan.
Opetuspaketin sisältö jakautuu seuraaviin osioihin:
Tietoa Suomen esihistoriasta
Osiossa on tietoa esihistoriasta yleensä sekä aikakausittain jaoteltuna (kivikausi, pronssikausi, rautakausi). Kukin kausi on jaettu pienempiin osiin kulttuurivaiheittain tai aiheiden mukaan. Myös esihistoriallista aikaa havainnollistava aikajana löytyy tietoa-osiosta.
Tehtäviä Suomen esihistoriasta
Osiossa on valmiiksi muotoiltuja kysymyspaketteja kouluopetuksessa hyödynnettäväksi. Myös mallivastaukset kysymyksiin löytyvät sivustolta. Peruskysymykset on pdf-muotoinen lyhyt kysymyspaketti tulostettavaksi. Laajemmat kysymykset on tarkoitettu joko tietokoneen ruudulla täytettäväksi tai tulostettavaksi. Näistä voi halutessaan myös koostaa omia kysymyssarjoja kopioimalla halutut kysymykset tekstinkäsittelyohjelmaan tulostettavaksi.
Asiasanat:
museoesineetesihistoriapronssikausimuseopedagogiikkakulttuurikivikausihistoriamuseotrautakausi
Museoaapinen sivustoon liittyy ennen museossa käyntiä tehtäviä tehtäviä, museossa tehtäviä sekä museokäynnin jälkeen tehtäviä osioita. Osioon liittyy myös museoaakkoset. Museoiden internetsivuilta löytyviä verkkonäyttelyitä voivat opettajat ja oppilaat käyttää tietolähteenä niin oppitunteja kuin esitelmiä tai kirjoitelmia valmistellessaan. Osa näyttelyistä, etenkin Hei Hoplaa! – ratsuväkisivut, Kauskilan kalmiston arvoitus –peli ja Lappeenrannan muuttuvat kasvot, soveltuvat myös tutustumiseen oppitunnin aikana yhdessä tai itsenäisesti. Hei Hoplaa! sisältää mm. opettajan oppaan ja kuvitetun sanaston.
Asiasanat:
kulttuurimuseopedagogiikkahistoriakuvataidemuseotkäsityö (toiminta)vierailut
Tunnuslauseensa mukaisesti Tampereen taidemuseon Musti-museo-opas on Aina palveluksessanne.
Tutkiva taidenoutaja löytää erilaisia kurkistuskulmia taidemuseon näyttelyihin. Ne on tarkoitettu kaikenikäisille, mutta erityisesti Musti pitää mielessään koululaisten, opiskelijoiden ja opettajien tarpeet. Musti-aineiston avulla voi valmistella näyttelyssä käyntiä tai muistella sitä. Mukana on myös tehtäväehdotuksia.
Asiasanat:
tamperelaisetmuseopedagogiikkalapset (ikäryhmät)museot
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.