Tässä projektipakissa ehdotetaan kumppanikouluille tapoja tehdä yhdessä kulttuurillinen matka ICT:n ja multimedian avulla. Opettajat voivat käyttää pakkia kokonaisuutena tai valita siitä itselleen sopivia osia. Tekniikoita voi soveltaa melkein mihin tahansa oppiaineeseen.
Tämän projektin jälkeen oppilaat tietävät enemmän toistensa kulttuurista, käyttävät ICT:tä tehokkaasti, osaavat hakea tietoa Internetistä, osaavat laatia sisältöä verkkoon, osaavat ilmaista ajatuksiaan, tunteitaan ja mielipiteitään vieraalla kielellä, osaavat kuunnella ulkomaalaisen musiikin erilaista rytmiä, osaavat laatia kokoamastaan materiaalista videon tai esseen, osaavat analysoida videoita, tekstiä tai animaatioita sekä tunnistavat tekijänoikeudet verkossa.
Asiasanat:
kulttuurihistoriakuvaamataitotieto- ja viestintätekniikkamusiikkialakieli ja kielet
Hauskasti toteutetulla sivustolla voi tutustua monipuolisesti suomalaisten kotien sisustukseen, esineistöön ja elämäntapoihin 1900-luvun aikana. Aikaloikkien avulla voi seurata esimerkiksi niinkin arkipäiväisen asian kuin tiskaamisen muuttumista vuosikymmenten aikana. Pelit-osiossa voi pelata muistipeliä, tunnistaa käyttöesineitä tai arvailla, milloin tutut ja vähemmän tutut lehdet ilmestyivät ensimmäistä kertaa. Nettisivut liittyvät Ylen avoimen yliopiston ohjelmasarjaan Arjen historia. Sivuilta saa tietoa myös teemakokonaisuuteen liittyvistä opinnoista.
Asiasanat:
kulttuurihistoriahistoriaverkko-oppimateriaaliarkihistoriaSuomen
Materiaali on suunniteltu taustoittamaan kouluryhmän vierailua KAUKAA HAETTUA -perusnäyttelyssä. Taustamateriaalia ja tehtäviä voi soveltaa vapaasti myös muussa opetuksessa. Perusnäyttely Kaukaa haettua asettaa Kulttuurien museon kokoelmien synnyn laajempiin kulttuurihistoriallisiin ja kansainvälisiin yhteyksiin kertomalla mistä, milloin, miksi ja kenen tuomina kokoelmat ovat päätyneet Suomeen. Materiaali soveltuu erittäin hyvin historian opetukseen.
Asiasanat:
kulttuuriesineetkulttuurihistorialliset museotkulttuurihistoriamuseothistoria
Väylien varsilta - Suomen historialliset merimerkit ja luotsipaikat
Museovirasto ja Merenkulkulaitos aloittivat vuonna 1996 merenkulun rakennusperinnön suojeluun tähtäävän kartoitus- ja arviointityön. Hankkeeseen liittyvien kenttätöiden tuloksena syntyi kattava ja laajan vertailun mahdollistava aineisto, joka antaa hyvän kuvan merimerkkien ja luotsipaikkojen nykytilasta sekä historiallisesta kehityksestä.
Kenttätutkimuksissa kerätyn materiaalin pohjalta Helsingin yliopistossa tuotetussa verkkojulkaisussa perehdytään merimerkkien ja laivaväylien historiaan sekä tarkastellaan merenkulunturvallisuudesta vastanneiden ammattiryhmien elämäntapaa ja työnkuvaa. Kulttuurihistorian ja merietnologian alaan lukeutuva tietopaketti on tarkoitettu itsenäiseksi tietolähteeksi ja omatoimisen etäopiskelun sekä luentokurssien ohessa käytettäväksi oppimateriaaliksi. Katso myös PDF-muodossa löytyvä Museoviraston Rakennushistorian osaston julkaisu Meriväylien rakennusperintö.
Asiasanat:
historiavesiväylätmerenkulkijatlaivaliikennekulttuurihistoriarakennusperintöluotsiasematmerenkulku
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.