Maailman kaverikirja auttaa tuomaan maailman lasten tarinoita osaksi koulupäivää ala- ja yläkoululaisille.
Materiaalissa on tarinoita lasten ja nuorten arjen rytmistä Suomessa, Syyriassa, Tansaniassa, Keniassa, Etiopiassa, Moldovassa ja Venäjän Karjalassa. Tarinoiden kautta herätellään lapsia ja nuoria pohtimaan oikeudenmukaisuutta ja ihmisten välistä tasa-arvoa. Oppaassa on mukana tehtäviä, joita voi käyttää apuna teemojen käsittelyssä. Maailman kaverikirjaa voi käyttää esimerkiksi uskonnon, elämänkatsomustiedon tai etiikan tunneilla. Tarinat sopivat myös muille tunneille, joilla käsitellään globaaleja aiheita ja globaalia vastuuta. Tarinat on koostettu Filantropian arjesta kehitysyhteistyön parissa.
Asiasanat:
lapset (kooste)tasa-arvomaailmaoikeudenmukaisuusfilantropiaglobaalikasvatusKaverikirjanpdf-versiomateriaalipankissa:http://www.filantropia.fi/fi/tietoa/materiaalipankki
Arkiset kulutusvalintamme vaikuttavat kaukana maapallon toisella puolella elävien ihmisten elämään ja ympäristöön usein arvaamattomalla tavalla. Globaalin kuluttajan foorumilla pohditaan luonnonvarojen riittävyyttä, kehitysmaiden työntekijöiden oloja ja vastuullista kulutusta. Tämän lisäksi mietitään ratkaisuja ympäristöongelmiin, ilmastonmuutokseen ja maailmankaupan epäkohtiin. Globaalin kuluttajan foorumilla pääset tutustumaan laajasti vastuullisen kuluttamisen tapoihin ja saat eväitä pohtia kriittisesti länsimaista kulutuskulttuuria, mainonnan valtaa ja päätöksentekijöiden vastuuta. Toivottavasti foorumi myös innostaa toimimaan epäkohtien korjaamiseksi ja luo intoa ryhtyä tulevaisuuden tekijäksi! Materiaalit ja tehtävät tukevat sekä peruskoulun että lukion opetuksen arvopohjaa ja sisältöjä.
Asiasanat:
maailmanlaajuiset ongelmatkansainvälinen talouseettinen kulutusvastuullisuusglobaalikasvatus
Voices of Youth, UNICEF's terrific online global-issues discussion area, has a board just for teachers and suggestions for classroom use. There are quizzes and multimedia presentations for classroom use here, too.
Asiasanat:
globaalikasvatusnuoret
Kaikella on hintansa on opas, josta saa tietoa siitä, millä eri tavoin suomalaiset nuoret voivat käyttää oikeuksiaan vaikuttaa globaaleihin kehityskysymyksiin Euroopassa. Lähtökohtana oppaan painotukselle ovat olleet nuorten pohdinnat siitä, missä asioissa ja miten nuoret voivat vaikuttaa. Kulutuspäätösten tekemiseen nuoret tarvitsevat tietoa myös siitä, mitä vaikutuksia päätöksillä on. Plan Suomen lastenhallitus toteutti oppaan yhteistyössä Allianssin, Eurooppanuorten ja Nuorisovaltuustojen liiton kanssa.
Asiasanat:
tomaattiglobaalikasvatuskondomitkuluttajakäyttäytyminenmatkapuhelimetkulutuspuuvilla (kooste)paperieunuoretoikeudet
Oppaan tavoitteena on lisätä tietämystä lapsen oikeuksista ja kehitysmaiden lasten asemasta kriiseissä sekä kehittää nuorten media- ja kuvanlukutaitoja. Median ja taiteen kuvat kriiseissä elävistä lapsista kertovat heidän elämästään ja oikeuksistaan, mutta avaavat silmiä ihmisoikeuksille myös laajemmin. Erityisesti toisen asteen opettajille, museopedagogeille sekä muille nuorten parissa työskenteleville suunnattu julkaisu koostuu asiantuntijoiden artikkeleista, taiteen ja median kuvista sekä kattavasta tehtäväosiosta. Tehtävät soveltuvat muun muassa useiden eri aineiden opetukseen, museotyöskentelyyn, erilaisiin työpajoihin ja nuorisotyöhön.
Asiasanat:
kriisittaidekasvatusglobaalikasvatuslapset -- oikeudet
Hodihodi-pelissä kurkistetaan neljän ihmisen elämään Saharan eteläpuolissa Afrikassa. Selviytyisitkö heidän arjestaan? Voitko auttaa heitä saavuttamaan tavoitteensa?
Asiasanat:
globaalikasvatus
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.