Maailman kaverikirja auttaa tuomaan maailman lasten tarinoita osaksi koulupäivää ala- ja yläkoululaisille.
Materiaalissa on tarinoita lasten ja nuorten arjen rytmistä Suomessa, Syyriassa, Tansaniassa, Keniassa, Etiopiassa, Moldovassa ja Venäjän Karjalassa. Tarinoiden kautta herätellään lapsia ja nuoria pohtimaan oikeudenmukaisuutta ja ihmisten välistä tasa-arvoa. Oppaassa on mukana tehtäviä, joita voi käyttää apuna teemojen käsittelyssä. Maailman kaverikirjaa voi käyttää esimerkiksi uskonnon, elämänkatsomustiedon tai etiikan tunneilla. Tarinat sopivat myös muille tunneille, joilla käsitellään globaaleja aiheita ja globaalia vastuuta. Tarinat on koostettu Filantropian arjesta kehitysyhteistyön parissa.
Asiasanat:
lapset (kooste)tasa-arvomaailmaoikeudenmukaisuusfilantropiaglobaalikasvatusKaverikirjanpdf-versiomateriaalipankissa:http://www.filantropia.fi/fi/tietoa/materiaalipankki
Peruskoulun ja lukion oppilaille tehdyiltä Ihmisoikeussivuilta löytyy tietoa ihmisoikeuskasvatuksesta Suomesta ja maailmalta. Osiossa Ihmisoikeuskasvatus Suomessa kerrotaan maamme koululainsäädännön ja opetussuunnitelmien ihmisoikeuspainotuksista.
Aineistot ja Tapahtumat -osioon kerätään ihmisoikeusmateriaaleja sekä tietoa aiheeseen liittyvistä tapahtumista.
Ihmisoikeuksien käsikirja painottuu käytännölliseen puoleen: mitä ovat ihmisoikeudet ja miten niitä voidaan käsitellä opiskelussa ja opetuksessa.
Sopimukset ja julistukset -osio sisältää keskeiset kansainväliset ihmisoikeusasiakirjat. Materiaali sopii oppitunnin osaksi.
Asiasanat:
monikulttuurisuusNY155095ihmisoikeudetympäristöoikeudenmukaisuusNY149142kulttuurihistoriaNY149139hyvinvointitasa-arvodemokratia
Maailmankoulun tavoite on kehittää erilaisia tapoja jalkauttaa hyväksi havaittuja ja kokeiltuja kansainvälisyyskasvatusmateriaaleja koulumaailmaan. Maailmankoulussa kootaan mm. eri järjestöjen tuottamaa kansainvälisyyskasvatusmateriaalia kasvattajien työn tueksi. Maailmankoulu kokoaa tälle sivulle globaalia tietopankkia, johon kerätään aihealuekohtaista tietoa, tutkimuksia ja verkkokirjoja.
Maailmankoulusta opettajat ja kasvattajat saavat työnsä tueksi mm. monipuolista materiaalia, ideointi- ja vinkkausapua sekä koulutuksia kansainvälisyyskasvatuksen eri teemoihin. Tietopankin aihealueet ovat:
Kansainvälisyyskasvatus yleisesti, Yhdenvertaisuuus, Rauhankasvatus
Ihmisoikeudet, Lapsen oikeudet, Ympäristökasvatus, Mediakasvatus,
Kehityskasvatus ja Tasa-arvo. Materiaali sisältää videoita myös viittomakielellä.
Asiasanat:
mediakasvatusyhdenvertaisuuslapset -- oikeudetkansainvälisyyskasvatustasa-arvoympäristökasvatusihmisoikeudetrauhankasvatus
Miina, Ville ja kulttuurin arvoitus on elämänkatsomustiedon oppikirja, joka on tarkoitettu käytettäväksi lähinnä 4. ja 5. luokan tunneilla. Kirja vastaa sisällöltään opetussuunnitelman perusteiden kurssia E. Kirjan kuvien, kysymysten ja kertomusten tarkoitus on virittää pohtimaan ja keskustelemaan, ja sen keskeinen tavoite on oppilaille muodostuva hyvä ajattelun taito. Teemat kattavat 1−5 vuosiluokkien kuuden viikkotunnin oppimäärästä viidennen osuuden. Kirjaa voi käyttää opiskelun tukena erilaisissa 1.−5.-luokkien yhdysryhmissä, mutta parhaiten se soveltuu noin viidesluokkalaisille. Kirjan sisältö on ryhmitelty opetussuunnitelman neljän aihepiirin mukaisesti niin, että jokaisesta on esillä yksi teema: Ihmissuhteet ja moraalinen kasvu: Ajattelun vapaus, Itsetuntemus ja kulttuuri-identiteetti: Kulttuuri, Yhteisö ja ihmisoikeudet: Tasa-arvo ja rauha, sekä Ihminen ja maailma: Kestävä kehitys.
Asiasanat:
ajattelumoraalielämänkatsomustietokulttuuri-identiteettirauhakulttuuritasa-arvoihmissuhteetihmisoikeudeteettinen kasvatuskestävä kehityskulttuuri-identiteettietiikkakestävän kehityksen kasvatusperuskoulukulttuuri
Työministeriön järjestämän Etnistä tasa-arvoa työelämässä käsittelevästä materiaalista on koottu myös www-sivuja laajempi, "syrjinnän vastainen siivousmappi" -nimellä kulkeva kansio, jota voi tilata työministeriöstä. Etninen tasa-arvo työelämässä -koulutuksen tuloksena syntyneelle sivustolle on koottu tietoa muun muassa ennakkoluuloista, rasismista ja monimuotoisesta työelämästä. Aineisto sopii käytettäväksi esimerkiksi työpaikkojen monimuotoisuuskasvatuksessa.
Asiasanat:
maahanmuuttajatetnisyyskansainvälisyyskasvatusmonikulttuurisuussuvaitsevaisuustyöelämätasa-arvomaahanmuuttajasuvaitsevuusetninen ryhmä
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.