Tämä materiaali sisältää kattavan paketin metallien kemiaa ja sähkökemiaa. Työn aikana hyödynnetään kokeellista työskentelyä sekä molekyylimallinnusta. Materiaali sisältää sekä opettajalle että oppilaalle tarkoitetun materiaalin. Opettajan materiaaliin olemme koonneet perusteluja tekemillemme valinnoille ottamalla huomioon mm. erilaiset oppimisympäristöt, korkeamman tason ajattelutaidot, mielekkääseen oppimiseen vaadittavat kemian tietotasot sekä OPS-kytkennän. Lisäksi olemme liittäneet mukaan molekyylimallinnukseen liittyvää tutkimustietoa.
Asiasanat:
jännite (kooste)kemiametallitmetallioppisähkökemiaverkko-oppimateriaali
Yleisradion opettaja.tv:n teemakokonaisuudessa tutustutaan metalleihin ja materiaaleihin. Kokonaisuus sisältää 4 videota ja 2 muuta aiheeseen liittyvää materiaalia. Teemakokonaisuus on tarkoitettu lukion kemian oppitunneille.
Asiasanat:
epämetallitsähköenergiakemiasähkökemiamateriaalitmetallit
Yleisradion opettaja.tv:n teemakokonaisuudessa tutustutaan alkuaineisiin ja jaksolliseen järjestelmään. Materiaali sisältää 3 videota ja 1 tehtävä aiheeseen liittyen. Teemakokonaisuus on tarkoitettu yläkoulun kemian oppitunneille.
Asiasanat:
hiilikemiahappityppimetallitvetyalkuaineet
Materiaali on tarkoitettu lukion kemian opetuksen lisämateriaaliksi. Opetuspaketti soveltuu hyvin mm. metallien opetuksen yhteyteen sekä kemian teollisuuden ja ympäristöasioiden käsittelyn yhteyteen. Opettajan kannattaa käydä läpi sivustoa etukäteen ja poimia sieltä tarpeellisiksi katsomansa asiat.Yläkoulua varten sivuilta löytyy perustietoa metalleista kemian opetuksen tueksi. Lisäksi opetuspakettia voi hyödyntää teollisuutta ja ympäristökasvatusta sisältävillä kursseilla.
Näillä sivuilla keskitytään titaanista saatavan titaanidioksidin valmistusprosessiin sekä sen käyttömahdollisuuksiin. Titaanidioksidi on tärkeä teollisuudessa käytettävä väripigmentti. Lisäksi sivuilta löytyy tietoa prosessin sivutuotteena syntyvästä rautasulfaatista, jota käytetaan mm. vedenpuhdistuskemikaalina. Opetuspakettiin kuuluu teoriaosuuden lisäksi tehtäviä ja laboratoriotyö-osuus.
Asiasanat:
kemiapigmentit (värijauheet)vedenpuhdistustitaanimalmitkemianteollisuusympäristötitaanimetallit
Malmista tuotteeksi ja kierrätykseen
Tekniikan museo on tuottanut käyttäjälle maksutonta opetusmateriaalia museovierailujen tueksi. Malmista metalliksi - ja Metallista tuotteiksi -näyttelyihin tuotetut tehtävät tarjoavat pohdittavaa pareittain tai pienryhmässä arkipäiväisten luonnontieteen ja teknologian ilmiöiden parissa. Materiaalia voi käyttää vapaasti soveltaen ja sovittaen omaan opetukseen ja ryhmän tasoon.
Malmista tuotteeksi ja kierrätykseen -tehtävät on laadittu 5.-6. vuosiluokille uuden alkavan oppiaineen fysiikka-kemia tueksi. Näyttelyn aitojen esineiden visuaalisen havainnoinnin avulla pyritään erottelemaan eri metalleista valmistettuja tuotteita. Tehtävillä pyritään herättämään ajatuksia, miten metallit ja mineraalit saadaan talteen luonnosta eri erotusmenetelmillä. Tehtävällä kiinnitetään huomiota myös kierrätyksen merkitykseen.
Malmista tuotteeksi ja kierrätykseen on tarkoitettu 5.-6. vuosiluokan oppilaille pari- tai yksilötehtäviksi Tekniikan museon kahdessa näyttelyssä, Malmista metalliksi ja Metallista tuotteeksi. Ryhmän saapuessa museoon lipunmyynnistä saa lisätietoa, missä kyseiset näyttelyt sijaitsevat. Näyttelyhallissa on paikalla opas, jolta voi tarvittaessa kysyä neuvoa.
Materiaalia oppilaalle ja opettajalle.
Asiasanat:
tekniikka (menetelmät)kierrätyserotusmenetelmätteknologiamineraalithistoriatekniikka (tieteet)kemiamalmitfysiikkatekniikka (laitteet)metallitluonnontieteet
Arkisia aarteita maasta
Tekniikan museo on tuottanut käyttäjälle maksutonta opetusmateriaalia museovierailujen tueksi. Malmista metalliksi - ja Metallista tuotteiksi -näyttelyihin tuotetut tehtävät tarjoavat pohdittavaa pareittain tai pienryhmässä arkipäiväisten luonnontieteen ja teknologian ilmiöiden parissa. Materiaalia voi käyttää vapaasti soveltaen ja sovittaen omaan opetukseen ja ryhmän tasoon.Arkisia aarteita maasta -tehtävät pyrkivät herättämään mielenkiinnon eri mineraaleihin ja metalleihin, joita kohtaamme joka päivä eri esineissä. Kullanhuuhdonta on tehtävissä nostettu esille yhdeksi tavaksi hankkia materiaaleja luonnosta.
Arkisia aarteita maasta on tarkoitettu 3.-4. vuosiluokan oppilaille pari- ta yksilötehtäviksi (YLT) Tekniikan museon kahdessa näyttelyssä Malmista metalliksi ja Metallista tuotteiksi. Ryhmän saapuessa museoon lipunmyynnistä ja näyttelyvalvojilta saa lisätietoa näyttelyiden sijainnista.
Materiaaleja oppilaalle ja opettajalle.
Asiasanat:
tekniikka (laitteet)luonnontieteetteknologiahistoriatekniikka (menetelmät)tekniikka (tieteet)metallitkullanhuuhdontamineraalitmalmit
Tekniikan museo on tuottanut käyttäjälle maksutonta opetusmateriaalia museovierailujen tueksi. Malmista metalliksi - ja Metallista tuotteiksi -näyttelyihin tuotetut tehtävät tarjoavat pohdittavaa pareittain tai pienryhmässä arkipäiväisten luonnontieteen ja teknologian ilmiöiden parissa. Materiaalia voi käyttää vapaasti soveltaen ja sovittaen omaan opetukseen ja ryhmän tasoon.
Kivestä kultakoruksi –tehtävät pyrkivät herättämään pienten oppilaiden kiinnostuksen, miten jokapäiväisessä elämässä olemme monenlaisten aineiden ja materiaalien kanssa tekemisissä. Tehtävillä pyritään kehittämään ajattelua, miten arvottomalta näyttävä luonnon kivi onkin erittäin arvokasta materiaalia toisaalla. Kivestä kultakoruksi on tarkoitettu opettajan ja 1.-2. vuosiluokan oppilaiden yhteistoiminnalliseksi tehtäväksi (YLT) Tekniikan museon kahdessa näyttelyssä: Malmista metalliksi ja Metallista tuotteeksi. Opettaja on ohjelman vetäjä. Ryhmän saapuessa museoon lipunmyynnistä saa lisätietoa, missä kyseiset näyttelyt sijaitsevat. Näyttelyhallissa on paikalla opas, jolta voi tarvittaessa kysyä neuvoa.
Asiasanat:
koruttekniikka (menetelmät)tekniikka (laitteet)malmitluonnontieteethistoriageologiakorukivettekniikka (tieteet)metallit
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.