Etelä-karjalan esihistoriaa sivusto tarjoaa tietopaketin muinaisesta esineistöstä,kivi-rauta-ja pronssikauden asutuksesta, ihmisistä ja tavoista.
Sivustolla on myös peli Kauskilan vanha kalmisto, jossa päästään seikkailemaan argeologisille kaivauksille.
Asiasanat:
kivikausihistoriaesineetesihistoriapronssikausikarjalaisuusperinnerautakausi
Sivut sisältävät runsaasti uutta tutkimustietoa Pohjois-Karjalan esihistoriasta. Tätä tietoa et vielä löydä kootusti kirjan kansien välistä.
Kouluja varten kunkin kunnan kohdalta löytyy myös oppimistehtäviä ja pohdittavia teemoja, joita voi hyödyntää opetuksessa.
Maakunnan esihistoriaan voi tutustua myös Pohjois-Karjalan museon Muinaisilla poluilla -oppimisympäristössä. Näyttelyssä voi nähdä "livenä" aitoja muinaisesineitä, joita arkeologit ovat löytäneet. Esillä on myös pienoismalli neoliittisesta talosta sekä erilaisia esinerekonstruktioita. Esineiden materiaaleihin saa myös kosketustuntuman: materiaalimallit ja pienemmät kopioesineet eivät ole vitriinin suojissa, joten niitä voi vapaasti tunnustella. Kartat ja tekstit kertovat esihistorian kausien luonnonolosuhteista, joissa ihmiset ovat joutuneet ja onnistuneet selviytymään.
Kouluille :
Aineistosta löytyy opettajalle tulostettavia ja mukaan otettavia oppimistehtäviä Muinaisilla poluilla - vierailuun. Vastauksia kysymyksiin voi etsiä esillä olevasta esineaineistosta ja teksteistä.
Asiasanat:
esihistoriapohjoiskarjalaiset
Verkkotyöpaja on tarkoitettu kaikille esihistoriasta kiinnostuneille. Se on helppo toteuttaa ja siinä on ohjeita työpajatyöskentelyä varten sekä kivi- että rautakaudelta.
Verkkotyöpajan työskentelyn kohteina ovat mm.kampakeraaminen saviastia,nuorakeraaminen saviastia,verkon teko,iskunauhan teko, pronssispriraalikoristeen teko.
Asiasanat:
pronssikausirautakausiesihistoriahistoriakivikausi
Suomen esihistorian opetuspaketti on tarkoitettu esim. peruskoulujen ja lukioiden opettajille käytettäväksi Suomen esihistorian opetuksen tukena ja oheisaineistona, sekä museokäyntien valmistelua varten.Teksti pohjautuu Suomen kansallismuseon esihistorian perusnäyttelyyn.
Suomen esihistorian opetuspaketin tarkoituksena on tarjota opettajille työvälineitä esihistorian opetukseen kouluissa. Opetuspakettia voi käyttää esimerkiksi:
•opetuksen tukena
•oheisaineistona
•museokäyntien valmisteluun
Tehtävistä ja materiaalista voi koostaa eri oppiaineisiin ja opetustilanteisiin sopivia yhdistelmiä. Opetuspaketissa on kahdenlaisia tehtäviä: toiset on tarkoitettu tulostettavaksi, toiset voi joko tehdä suoraan tietokoneella tai tulostaa ja tehdä paperilla. Karttoja voi käyttää opetustilanteissa tarpeen mukaan.
Opetuspaketin sisältö jakautuu seuraaviin osioihin:
Tietoa Suomen esihistoriasta
Osiossa on tietoa esihistoriasta yleensä sekä aikakausittain jaoteltuna (kivikausi, pronssikausi, rautakausi). Kukin kausi on jaettu pienempiin osiin kulttuurivaiheittain tai aiheiden mukaan. Myös esihistoriallista aikaa havainnollistava aikajana löytyy tietoa-osiosta.
Tehtäviä Suomen esihistoriasta
Osiossa on valmiiksi muotoiltuja kysymyspaketteja kouluopetuksessa hyödynnettäväksi. Myös mallivastaukset kysymyksiin löytyvät sivustolta. Peruskysymykset on pdf-muotoinen lyhyt kysymyspaketti tulostettavaksi. Laajemmat kysymykset on tarkoitettu joko tietokoneen ruudulla täytettäväksi tai tulostettavaksi. Näistä voi halutessaan myös koostaa omia kysymyssarjoja kopioimalla halutut kysymykset tekstinkäsittelyohjelmaan tulostettavaksi.
Asiasanat:
pronssikausimuseopedagogiikkamuseoesineetmuseotkulttuuri (toimintatavat)esihistoriakivikausihistoriarautakausi
Yleisradion opettaja.tv:n teemakokonaisuus käsittelee kivikauden aikaa noin 10 000 vuoden takaa aina 1300/1500aAa olevaan aikaan. Sivuilla on 26 videota ja 1 aiheeseen liittyvä tehtävä. Teemakokonaisuus on tarkoitettu lukion historian oppitunneille.
Asiasanat:
arkeologiakivikausiesihistoriahistoriakalliotaide
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.