Useat eri tahot ovat viime vuosina yrittäneet laatia uskontojen yhteistä suomenkielistä kalenteria. USKOT-foorumille kalenteri on ollut eräs sen tärkeimmistä hankkeista. Suunnittelu aloitettiin jo 2008, silloin ajatuksella tuottaa seinäkalenteri, mutta pian päädyttiin nettikalenteriin, paitsi kustannussyistä – hankkeelle ei saatu ulkopuolista rahoitusta - ennen kaikkea sen joustavuuden ja käyttäjäystävällisyyden johdosta. Nyt syyskuussa 2012 julkaistava kalenteri esittelee yleisten juhlapäivien lisäksi islamin, juutalaisuuden, sekä kristinuskon osalta katolisen, luterilaisen ja ortodoksisen perinteen juhlapyhiä ja merkkipäiviä. Kullakin on oma symbolinsa ja värinsä. Klikkaamalla tiettyä pyhää aukeaa näytön kokoinen selittävä teksti. Mukaan on liitetty myös linkkejä lisätiedon saamiseksi. Kunkin uskonnon pyhää selittävä teksti on laadittu asianomaisen uskontoyhteisön toimesta. Kalenteri on tarkoitettu niin suurelle yleisölle, kouluille, päiväkodeille, sairaaloille, puolustusvoimille kuin muille yhteiskunnan laitoksille, joiden piirissä on henkilöitä eri uskontotaustoista. Näin esimerkiksi valtiovalta voi suunnittelussaan helposti huomioida tärkeät uskonnolliset pyhät. Tässä vaiheessa kalenteri kuvaa niiden kolmen monoteistisen uskonnon juhlia ja pyhiä, joiden jäsenyhteisöt ovat USKOT-foorumin jäseniä.
Asiasanat:
kalenteritkirkolliset juhlatkirkkovuosijuhlatkristinuskojuhlapäivätmonimuotoisuusjuutalaisuusislamuskonnotkansallisetuskonnollinennettikalenteripyhätjuhlapäivät
Yleisradion opettaja.tv:n teemakokonaisuus käsittelee lukion uskonnon (UE 4) kristinuso teemaa. Teemapaketit ovat jatkuvasti kehittyviä ja ne sisältävät äänitteitä, videoita ja tehtäviä.
Asiasanat:
lukiolaisetuskonto (uskominen)lukiokristinuskoOpetushallitus
Yleisradion opettaja.tv:n teemakokonaisuus käsittelee lukion uskonnon (UE 1) riitit ja rituaalit -teemoja: Riitit voidaan jakaa käytön mukaan kriisiriitteihin, kalendaaririitteihin ja siirtymäriitteihin. Kriisiriiteistä puhutaan, kun jokin vaara uhkaa yksilöä tai yhteisöä. Tällaisia riittejä ovat esim. tietyissä kansanuskonnoissa yleiset riitit sairaan parantamiseksi. Tyypillisinä kalendaaririitteinä voidaan pitää vuosittain toistuviin tapahtumiin liittyviä riittejä kuten esimerkiksi viljankylvö. Siirtymäriitit liittyvät ihmiselämän eri vaiheisiin, syntymään, initiaatioon eli uskonnolliseen aikuistumiseen, avioliittoon ja kuolemaan. Siirtymäriitit jäsentävät elämää ja siirtävät ihmisen turvallisesti uuteen vaiheeseen. Teemapaketit ovat jatkuvasti kehittyviä ja ne sisältävät äänitteitä, videoita ja tehtäviä.
Asiasanat:
kristinuskoislamrituaalitjuutalaisuuslukiobuddhalaisuushindulaisuususkonto (uskominen)lukiolaiset
Yleisradion opettaja.tv:n teemakokonaisuus käsittelee lukion uskonnon (UE 1) uskonto ja maailmankatsomus -teemaa: Vaikka tieto lisääntyy ja maailmankuva laajenee, tieto omasta rajallisuudesta pysyy. Uskonnot vastaavat perustavaa laatua oleviin elämänkysymyksiin: Mikä on ihmisen ja maailman alkuperä? Mikä on elämän tarkoitus? Mitä tämän elämän jälkeen tapahtuu? Teemapaketit ovat jatkuvasti kehittyviä ja ne sisältävät äänitteitä, videoita ja tehtäviä.
Asiasanat:
Raamattuuskonto (uskominen)islamlukioelämänkatsomusmaailmankatsomuslukiolaisetjuutalaisuuskristinuskoOpetushallitus
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.