Materiaalissa voi kokeilla yhtä tai kahta heiluria ja tutkia, miten yksinkertaisen heilurin jakso riippuu heilurin massasta, ripustuslangan pituudesta ja heilahduksen amplitudista. Jakson mittaaminen on helppoa valoporttiajastimen avulla. Kitkaa ja gravitaation voimakkuutta on myös mahdollista muuttaa. Putoamiskiihtyvyyden g selvittämiseksi heiluria voi käyttää planeetalla X. Simulaatio havainnollistaa epäharmonista käyttäytymistä suurella amplitudilla.
Asiasanat:
mittausheiluritnullmassakitkaliikepituusgravitaatiokiihtyvyysputoamiskiihtyvyysamplitudi
OpenMATIKKA-oppimateriaalin taustalta löytyy open monimuotoinen kiinnostus matikkaa kohtaan jo pienestä pitäen. Joskus 80-luvulla sain Huitsin Nevadassa koukkuun matikan itse tekemälläni ongella...
OpenMATIKKA on openMADE eli siis tosiaan open tekemä, mutta toisaalta myös maksuton matikan verkko-oppimateriaali perus-opetuksen 7.-9. vuosiluokille ja miksei muillekin innokkaille oppijoille.
Asiasanat:
algebrageometriatodennäköisyyslaskentaluvutmittaustodennäköisyysfunktiottilastotmatematiikkalaskutoimituksetmittaaminen
Yleisradion opettaja.tv:n geometrian teemakokonaisuus käsittelee trigonometriaa (MAB2). Teemakokonaisuus on tarkoitettu lukion lyhyen matematiikan oppitunneille. Teemapaketit ovat jatkuvasti kehittyvä ja ne sisältävät äänitteitä, videoita ja tehtäviä.
Asiasanat:
geometriamittausmatematiikkalaskeminentrigonometria
Mittaamisen teemalaukussa mittaamiseen liittyviä toimintaideoita opettajalle valmiine materiaaleineen ja ohjeineen sekä artikkeli Kokemukseen perustuvasta matematiikan oivaltamisesta ja oppimisen ilosta.
Mittaamisen teemalaukku sisältää: pituus (mittaa narulla, kumpi matka on pidempi?, leveyden, pituuden ja korkeuden mittaamista), paino (punnitaan orsivaa'alla, rasiat painojärjestykseen), tilavuus (riittääkö omenoita kaikille? mehuhetki, missä on eniten, kuinka monella kulauksella), pinta-ala (kuvioiden peittämistä), aika (tarina voittamattomasta leppäkertusta).
Asiasanat:
matematiikkamittauspelitleikitNY94527pituuspaino (fysiikka)pinta-ala (fyysiset ominaisuudet)tilavuus (fyysiset ominaisuudet)esiopetus
verkko-opiskelukokonaisuuden nimi on pakokaasumittaus. Se on osa Diagnostiikka 20 ov –opintokokonaisuutta. Osa opiskelutehtävistä soveltuu myös Autoalan perustaidot –opintokokonaisuuden opiskeluun. Tämä verkko-opiskelukokonaisuus sisältää sekä teoreettista opiskelua että käytännön harjoituksia. Teoreettisissa tehtävissä opiskellaan pakokaasujen muodostumisen, ympäristövaikutusten sekä puhdistuksen perusteet. Lisäksi opiskellaan katsastustarkastukseen sisältyvän pakokaasumittauksen raja-arvot sekä mittaustulosten tulkinta. Käytännön harjoituksissa tehdään erilaiset pakokaasumittaukset.
Asiasanat:
palaminenmittausautoalapakokaasutvirtuaalikoulu
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.