Muotoilukasvatuksen opetusmateriaali on suunnattu peruskoulujen opettajille hyödynnettäväksi erityisesti kuvataiteen oppitunneilla. Materiaalia voidaan käyttää myös esimerkiksi käsityön ja ympäristöopin tunneilla sekä kuvataidekerhoissa ja muissa vastaavissa opetuksellisissa tilanteissa.
Materiaali koostuu opettajan ohjeistuksesta, perehdyttävästä luennosta ja tehtävänannoista. Se on laadittu helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi, jossa oppilaat tutustuvat muotoilun alalla käytettyihin työkaluihin ja suunnitteluprosessiin. Tehtävänannot on jaettu peruskoulun ala- ja yläluokille, mutta jako on vain suuntaa antava.
Opetusmateriaali on suunniteltu ja kehitetty suomalaisen teollisen muotoilun arkiston FIDAn ja Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston aineistojen pohjalta.
Asiasanat:
arkistotmuotoilualaarkistoalaoppimateriaaliperuskoulukuvataideopettajatkuvataidemuotoilumuotoilukasvatus
Vuosi 2008 oli museon oma muotoiluvuosi. Museossa oli muotoiluun liittyviä näyttelyitä ja tapahtumia. Samaan aikaan havahduimme museon palvelumuotoilun kehittämistarpeeseen. Muotoilunäyttelyn yhteydessä tuli tarpeelliseksi avata muotoiluun liittyviä käsitteitä. Valitsimme 20 sanaa, jotka tuntuivat keskeisiltä käsityön museon näkökulmasta. Nämä 20 sanaa vilahtelevat päivittäisessä kielenkäytössä.
Asiasanat:
muotoilualamuotoilu
Muovistudio on kouluille ja oppilaitoksille suunnattu virtuaalinäyttely muovista muotoilussa.
Virtuaalinäyttely muovista ja muotoilusta: muovi on mitä vain, muovit ovat kaikkialla, muovidesign ajassa, esimerkkeinä Pastilli, Sampoo, Ämpäri.
Asiasanat:
muotoilualavisuaalinen kulttuurimuoviNY148437muotoilu
Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta kouluissa tukeva kansallinen verkkosivusto, jossa aineistoja, näyttely ja uutisia.
Ampiainen on muotoilun ja arkkitehtuurin teemapäivä kouluissa. Teemapäivällä halutaan herätellä kiinnostusta suunniteltua ympäristöä kohtaan, tarjota kouluille mahdollisuus luoda yhteyksiä oman paikkakunnan arkkitehteihin ja muotoilijoihin sekä lisätä tietoisuutta alan ammatillisista mahdollisuuksista.
Ampiainen on tarkoitettu kaikille Suomen kouluille. Se tarjoaa välineitä ja vinkkejä työskennellä koulussa tai oppilaitoksessa muotoilun ja arkkitehtuurin kysymysten parissa. Valtakunnallisena teemapäivänä tarjotaan peruskoulun 7.-9. luokille ja lukioille myös mahdollisuus kutsua suunnittelun ammattilainen vierailemaan koululla kertomassa työstään ja osallistumassa teemapäivän tehtävien työstämiseen.
Näiltä sivuilta löydät opetusmateriaalia ja tietoa tapahtumista. Nettinäyttelyssä voit tuoda arkkitehtuurin ja muotoilun parissa
Asiasanat:
arkkitehtuurikuvataidemuotoilumuotoilualakuvataidekasvatusNY152532
MUOTOILOA! opettajan opas muotoilukasvatukseen
Alan ensimmäinen Suomessa tehty opettajan opas innostaa ottamaan muotoilukasvatuksen osaksi eri oppiaineita. Lähtökohtana on lapsen ja nuoren oma elämismaailma ja keskeistä kokemuksellisuus ja tekemällä oppiminen. Kirja taustoittaa, mitä on muotoilu ja avaa muotoilukasvatuksen käsitettä. Viidessä opetusjaksossa (Tutustuminen muotoiluun, Muotoilun monimuotoisuus, Muotoilu ja ympäristö, Ideasta tuotteeksi ja Tuote maailmalle) on kussakin viisi oppituntikokonaisuutta selkeiden työohjeiden muodossa. Tehtäviä on helppo mukauttaa eri ikäryhmille soveltuviksi. Kirja on maksuton. Tilaukset: www.kerhokeskus.fi Kerhokeskus, Mariankatu 15 A 11, 00170 Helsinki Puh. 09 6962 440 > kerhokeskus@kerhokeskus.fi www.kerhokeskus.fi
Asiasanat:
NY152532muotoiluarkkitehtuuri
Tämän opetusmateriaalin tarkoitus on tukea arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta. Peruskoulun ja ammatillisen asteen oppilaille ja opettajille suunnattu sivusto, joka sisältää tehtäväideoita arkkitehtuurin ja muotoilun maailmasta, vinkkejä materiaaleista ja tekniikoista, kirjallisuutta ja linkkejä. Materiaalia voi hyödyntää monikäyttöisesti oppituntien osana. Aineiston pääasiallinen tuottaja on Designmuseo, mutta materiaali sisältää onnistuneiden projektien kuvauksia eri kouluista.
Asiasanat:
käsityökasvatuskäsityöalamuotoilukäsityö (toiminta)arkkitehtuuri
Peruskoulun muotoilun projektityön tuloksena syntynyt sivusto, jossa käsityöhön on vahvasti liitetty kuvataide ja viestintä.
Materiaalissa opastetan vaihtoehtoisten kellojen tekemiseen. Jokainen prosessi sisältää neljä vaihetta: taustatutkimus, suunnittelu, toteutus, valmis kello. Materiaali sopii sekä opettajan suunnittelun tueksi että oppilaille osaksi oppituntia.
Asiasanat:
muotoilukäsityöohjeetviestintäkuvataidekäsityö (toiminta)käsityökasvatuskäsityöalataideaineetkäsityöt
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.