Metsä puhuu -tulevaisuushankkeessa metsäala ja sen ammattilaiset haluavat kertoa kaikille, mutta erityisesti nuorille monipuolisesta ja kiinnostavasta metsäalasta. Ala tarjoaa mielenkiintoisia opiskelu- ja työmahdollisuuksia ympäri Suomea.
Metsäalan toimijoita on paljon ja kaikkialla Suomessa. Kun he päättävät, että metsä puhuu, se kuuluu kaikille. Tule mukaan, puhutaan yhdessä metsää!
Metsä puhuu -tulevaisuushanke keskustelee nuorten kanssa sosiaalisessa mediassa. Hankkeen ainutlaatuinen verkkoympäristö rakentuu muun muassa Facebookin, Twitterin, Flickrin, You Tuben ja www.metsapuhuu.fi -sivuston kokonaisuudesta. Metsä puhuu -hankkeessa kuuluu nuorten ääni, sillä suuri osa materiaaleista on nuorten suunnittelemia ja tekemiä.
Asiasanat:
metsämaisemametsät -- monikäyttömetsäsuunnittelumetsä- ja puutalousoppilaitoksetmetsäteknologiametsät -- suojelumetsäalametsätalousmetsänsuojelumetsätmetsätuhotmetsäoppilaitoksetmetsiensuojelumetsäekologiametsänhoitometsänjalostusmetsä
Metsäyhdityksen oppimateriaalissa "Metsä on ystäväsi" on pääasiassa postimerkeillä kuvitettu kertomus soisesta ja routaisesta maasta ja kansasta kaukana Euroopan pohjoisnurkassa. Maasta, josta metsän turvin kehittyi yksi maailman varakkaimmista ja vakaimmista hyvinvointivaltioista. "Metsä on ystäväsi" on postimerkkikokoelma. Tarinassa on käytetty myös ei-filatelistista materiaalia kuten postikortteja, kirjeensulkijoita, tulitikkuetikettejä ym. Siispä tämä on oikeastaan "avoimen luokan postimerkkikokoelma"
Kertomuksen teemoina: Suomi jääkauden jälkeen, ilmasto-olot ja asutus, metsä esiteollisessa Suomessa, paperi ja muut tuotteet, sota ja jälleenrakennus, metsänhoidon alku, puunhankinta, puutavaran kuljetus, metsätuhot ja metsänsuojelu, metsien monikäyttö, metsän arvot, metsä tuo hyvinvointia.
Asiasanat:
puunhankintafilateliapostisotateollisuusjälleenrakentaminenmetsätuhotsodankäyntimetsänsuojelumetsänhoitohyvinvointivaltioasutuspaperiilmastopostikortitasutushistoriasota-aikaesiteollinen yhteiskuntametsätpostileimatglasiaaligeologia
Metsä vastaa -verkkopalvelu sisältää kattavasti tietoa Suomen metsistä, metsätaloudesta sekä metsän- ja luonnonhoidosta. Lisäksi palvelussa välitetään metsäalan uutisia ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista. Sivusto on Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion ylläpitämä yhteiskunnallisen viestinnän palvelu.Metsämme tänään -osiossa kerrotaan laajasti metsistä, metsien terveydestä, metsätyypeistä, puustosta, metsän- ja luonnonhoidosta, metsäpuiden kukinnoista, riistanhoidosto & metsästyksestä & kalastuksesta, metsäteollisuudesta ja syömäjäljistä.
Asiasanat:
metsästys (alkutuotanto)metsänhoitometsätkalastusmetsätyypitpuustometsätalousriistanhoito
Maatilatalousaiheinen sivusto, jolla on runsaasti tietoa kotieläimistä, kasvinviljelystä, metsistä, taloudesta ja energiasta. Näistä aiheista on myös n. 2 - 10 minuuttia pitkiä videoita, joiden katsomiseen tarvitaan Flash Player -ohjelmaa.
Asiasanat:
metsätalouskasvinviljelykotieläimetmaatilatalousmetsänhoitokotieläinhoitomaatalous
Sivustolla on ajankohtaista tietoa metsätuhojen aiheuttajista ja Suomen metsien tilasta. Sivustoon kuuluvat seuraavat osiot: kuvitettu metsätuho-opas, metsätuhojen interaktiivinen tunnistuspalvelu, männyn ja kuusen lahovikaisuudesta ja sen torjunnasta kertova Lahontorjunta-sivu, uusimmat mittaustulokset ympäristön raskasmetallikuormituksesta sammalnäytteiden perusteella sekä tutkimus- ja taustatieto metsien terveydestä. Taustatietoa tarjoavat mm. metsätuhosanasto, lakitekstit ja erilaiset artikkelit.
Asiasanat:
lahoaminenmetsiensuojelulahontorjuntametsätuhotmetsäntutkimuslahopuutmetsänhoitometsätlahometsäluonnonvaratmetsätiede
PuMe II sisältää simulaattorin mänty- ja kuusimetsien kasvatukseen Etelä-Suomessa sekä suomalaiseen metsätalouteen liittyviä tietopaketteja (tekstiä, kuvia ja videoita) ja käsitteiden selityksiä. PuMe-ohjelmiston avulla voi tutustua suomalaiseen metsätalouteen ja tarkastella erilaisten metsänhoitotoimenpiteiden vaikutusta metsän kasvuun.
Simulaattori sisältää mahdollisuuden kasvattaa metsiä sekä uusien Tapion suositusten (2006) mukaisesti että käyttäjän omilla harvennusohjelmilla. Simulaattorilla voidaan tarkastella myös luonnontilaisen metsän kehitystä. PuMe-ohjelmiston kielivaihtoehdot ovat suomi, englanti ja venäjä. Helppokäyttöisyytensä ansiosta PuMe sopii oppimisympäristöksi kaikille metsistä kiinnostuneille. Simulaattorin järjestelmävaatimukset kerrotaan osoitteessa http://sokl.joensuu.fi/saima/vaatimukset_pume.htm.
Asiasanat:
metsänviljelymetsänhoitometsäkuusimetsätmetsätalousmetsämäntyympäristökasvatusmetsäympäristöluonnonvaratESR-hanke
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.