Linkkiapaja logo suomeksi   på svenska
Oppimateriaaleja verkosta
Materiaalin haku
Asiasanahakemisto
Ehdota linkkiä
Hakutuloksia 4 kpl
> World War I
Englanninkielinen sivusto ensimmäisestä maailmansodasta sisältää katsaukset neljästä suuresta taistelusta: Gallipoli, Verdun, Somme ja Passchendaele. Niin ikään sivustolla on kirjeitä, veteraanien haastatteluja, video sekä valokuvia. Sivuston on tuottanut BBC. Sivusto sopii sekä historian opetuksen tueksi että englannin kielen kertaamiseen.
Asiasanat: historia sota-aika sotahistoria lähdeaineisto verkko-oppimateriaali ensimmäinen maailmansota asiakirjat ensimmäinen maailmansota sota historia

> 1808-1809 asiakirjoja sodan Suomesta
Kansallisarkiston kokoama asiakirjavalikoima on suunniteltu opetustarkoituksiin, antamaan nykykoululaisille kuvan sodasta ja Suomen asukkaiden arjesta. Aineisto on ryhmitelty kuuteen osaan, joista jokainen kertoo omasta ajanjaksostaan Suomen sodassa. Alkuperäisiin asiakirjoihin on liitetty puhtaaksikirjoitettu teksti. Asiakirjat ovat PDF-muodossa.
Asiasanat: lähdeaineisto asiakirjat Suomen sota historia Suomen historia 1800-luku

> Suomen historian dokumentteja
Pauli Kruhsen laaja kokoelma Suomen historian (1200->) tärkeimpiä alkuperäislähteitä, kuvia ja joitakin ääninäytteitä.
Asiasanat: lähdeaineisto historia asiakirjat kronologia historia Suomen

> 1918 - Kansalaissota asiakirjojen kertomana
"1918 - Kansalaissota asiakirjojen kertomana" on Kansallisarkiston ensimmäinen verkkonäyttely. Näyttely esittelee sotatoimiin liittyviä asiakirjoja viikoittain sodan puhkeamisesta aina punaisen Suomen kansanvaltuuskunnan toiminnan päättymiseen huhtikuussa 1918. Sen viimeinen tunnettu pöytäkirja on päivätty 21.4.1918. Asiakirjat on kerätty Kansallisarkiston Rauhankadun ja Sörnäisten toimipisteistä. Ensin mainitussa säilytetään pääasiassa punaisten aineistoa, jälkimmäisessä valkoisten, mutta raja ei ole yksiselitteinen kuten näyttelyyn tutustumalla voidaan havaita. Tarkastelunäkökulmia on kolme: valkoisten ja punaisten laatimien asiakirjojen lisäksi mukaan on valittu yksityisten ihmisten laatimaa aineistoa. Osa heistä on osallistunut taisteluihin sotilaina ja osa seurannut tapahtumia siviileinä. Mukaan on valittu otteita myös jälkikäteen laadituista sodan tapahtumia valottavista muistelmaluonteisista kirjoituksista
Asiasanat: lähdeaineisto asiakirjat sisällissodat historia Suomen sisällissota

Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.
Tulostettava versio
Palvelua ylläpitää Opetushallitus