Kaikella on hintansa on opas, josta saa tietoa siitä, millä eri tavoin suomalaiset nuoret voivat käyttää oikeuksiaan vaikuttaa globaaleihin kehityskysymyksiin Euroopassa. Lähtökohtana oppaan painotukselle ovat olleet nuorten pohdinnat siitä, missä asioissa ja miten nuoret voivat vaikuttaa. Kulutuspäätösten tekemiseen nuoret tarvitsevat tietoa myös siitä, mitä vaikutuksia päätöksillä on. Plan Suomen lastenhallitus toteutti oppaan yhteistyössä Allianssin, Eurooppanuorten ja Nuorisovaltuustojen liiton kanssa.
Asiasanat:
tomaattiglobaalikasvatuskondomitkuluttajakäyttäytyminenmatkapuhelimetkulutuspuuvilla (kooste)paperieunuoretoikeudet
Laaja sivusto siitä, kuinka opettaa lapsille tärkeitä talouteen liittyviä tietoja ja taitoja? Talousaapinen tarjoaa vinkkejä taloustiedon perusteiden opetukseen.
Talousaapinen on suunniteltu opetuksen tueksi perusopetuksen toisesta luokasta alkaen. Aiheita voidaan käyttää hyödyksi valtakunnallisen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa muun muassa aihekokonaisuudessa Vastuu ympäristöstä, hyvinvoinnista ja kestävästä tulevaisuudesta. Ne soveltuvat myös osaksi matematiikan sekä ympäristö- ja luonnontiedon opetusta.
Pelit : sisältää verkkopelikokonaisuuden. Opettaja voi ohjata oppilaat pelaamaan itsenäisesti tai käyttää pelejä opetuksessa oppimistehtävinä. Pelien aiheet liittyvät rahaan, henkilökohtaiseen talouteen, yhteiskuntaan ja matematiikkaan.
Ideamateriaali :sisältää vinkkejä ja ideoita talouteen liittyvien aiheiden opetukseen oppitunneilla. Talousaapisen sivuille on koottu vinkkejä myös vanhemmille tai muille aikuisille, jotka haluavat auttaa lasta oppimaan oman rahan käytön hallintaa. Fiksu shoppailija -sivu kannustaa lapsia ja nuoria järkevään rahankäyttöön.
Etsitkö ideoita talouteen liittyvien asioiden opetukseen omassa opetussuunnitelmassasi? Talousaapinen on suunniteltu opetuksen tueksi perusopetuksen toisesta luokasta alkaen. Talousaapisen pelejä voi käyttää opetuksessa oppimistehtävinä tai oppilaat voivat pelata pelejä itsenäisesti.
Aiheet sisältyvät valtakunnallisen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa muun muassa aihekokonaisuuteen Vastuu ympäristöstä, hyvinvoinnista ja kestävästä tulevaisuudesta sekä oppiaineista matematiikan ja ympäristö- ja luonnontiedon tavoitteisiin ja sisältöihin.
Materiaali on kaksiosainen:
1. Pelit
on tarkoitettu oppilaiden käyttöön ja pelikokonaisuus sisältää kolme internetissä pelattavaa, talousaiheisiin liittyvää peliä. Pelejä voi käyttää opetuksessa oppimistehtävinä, jolloin ohjaaja tarkistaa pelaajien suoritukset (esim. saatu pistemäärä monivalintavisassa) tai antamalla oppilaiden pelata pelejä itsenäisesti. Opetuksessa kannattaa antaa oppilaille verkkopelien suora osoite, josta he pääsevät pelisivulle: http://www.kuluttajaliitto.fi/talousaapinenpelit
Asiasanat:
kulutuskuluttajattaloudellinen kehitystaloussäästäminenraha
Säästävää kulutusta -kohteiden tehtävät on jaettu eri-ikäisten tehtäviin. Opetusmateriaalin tavoitteena on jäsentää Heurekan kestävään kehitykseen liittyvät näyttelykohteet opetussuunnitelman tueksi ja näin parantaa Heurekan käytettävyyttä oppimisympäristönä. Kokonaisuuteen liittyy myös DVD, jonka voi tilata maksutta Heurekasta.
Asiasanat:
kuluttajakäyttäytyminensäästäminen (vähäinen käyttö)kulutus
Kestävän elämäntavan oppiminen – Kestävä kehitys opetukseen, arkikäytäntöihin ja toimintakulttuuriin on tarkoitettu ensisijaisesti peruskoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten johdolle, opettajille ja koko muulle henkilöstölle sekä koulutuksen järjestäjille. Verkkokirja johdattaa myös opiskelijoita tiedonlähteille. Käsikirjan tarkoitus on tarjota ideoita kestävän kehityksen opetukseen ja sitä täydentävän ja konkretisoivan toimintakulttuurin kehittämiseen. Käsikirjassa kuvataan lyhyesti prosessia, jonka kautta koulun ja oppilaitoksen oma kestävän kehityksen ohjelma rakentuu. Kirjaan on koottu keskeisimmät lähteet, joissa on ohjeita, tarkistuslistoja, työkaluja ja kriteereitä ohjelman laatimiseen.
Asiasanat:
energiayhteisvastuuvesistötelämäntapahyvinvointiympäristöetiikkaruokakestävä kehitystoimintamuodotyhdenvertaisuusympäristökasvatuskulutus
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.