Lääkekasvatusmateriaali tarjoaa laajan tietopaketin lääkkeiden oikeasta käytöstä ja luotettavista lääketiedon lähteistä. Materiaali sisältää eri luokka-asteille sopivia tehtäviä ja tuntisuunnitelmia opettajien ja oppilaiden käyttöön. Tehtävät ja tuntisuunnitelmat kehittävät oppilaiden kykyä olla aktiivisia omaan terveyteen liittyvistä asioissa sekä tukevat laaja-alaisen terveyskäsityksen muodostumista. Suurin osa tehtävistä on sähköisesti toteutettavia. Materiaalia ylläpidetään ja päivitetään Fimean ja UKK-instituutin yhteistyönä. Sisältö on tuotettu riippumattomasti, eikä sitä ole tuettu lääkeyritysten toimesta.
Asiasanat:
terveystieto (oppiaineet)ympäristöoppikoululaisetlääkehoitoitsehoitoterveyslääkekasvatus
RuokaTutka tarjoaa opettajille ja muille ammattikasvattajille valmiita materiaaleja ja opetuskokonaisuuksia. RuokaTutkan maksuttomilla aineistoilla on vahva pedagoginen pohja, materiaalit soveltuvat useille ikäryhmille ja eri oppiaineisiin. RuokaTutka innostaa lapsia ja nuoria tutkimaan ruuan maailmaa eri näkökulmista tukien monilukutaidon kehittymistä ja laaja-alaista oppimista. Verkkosivuilta löytyvät aineistot ovat pääosin digitaalisia. Tervetuloa mukaan tutkimusmatkalle ruuan maailmaan!
Asiasanat:
ravitsemusruokahävikkiterveysruokakouluruokamaatalousmaito (lehmänmaito)vihanneksetelintarviketuotantoruokakasvatus
Oppisoppi sisältää koululaisille ja nuorille pelejä, kilpailuja, tehtäviä ja muita aineistoja, joista saa helposti tietoa EU:sta. Niitä voi käyttää niin oppitunneilla kuin vapaa-aikanakin. Sivustolla kerrotaan myös opiskelusta ja vapaaehtoistyöstä ulkomailla.
Oppisoppi tarjoaa opettajille EU-aiheista aineistoa, joka soveltuu eri ikäryhmien opetukseen.
Asiasanat:
historiakulttuuriEU-maatlainsäädäntöEU:n
Tässä albanian oppimateriaalissa opiskellaan kielioppia, sanastoa ja ääntämistä Dardan-pojan opastuksella. Materiaalissa opiskellaan ilmansuunnat, aakkoset, numeraalit, kellonajat, yksikkö ja monikko, feminiini ja maskuliini, olla- ja omistaa -verbit sekä arjen sanastoa. Samalla tutustutaan kielialueeseen ja kulttuuriin Albaniassa sekä muualla Balkanin niemimaalla.
Materiaali on tarkoitettu albaniaa äidinkielenään puhuville 1. – 2. luokan oppilaille, ja sitä voi käyttää sekä tuntiopetuksen yhteydessä että itsenäisessä työskentelyssä.
Asiasanat:
albanian kieli
Arabian digiaapinen on laadittu 1. ja 2. luokan oppilaiden ja opettajien käyttöön, mutta sitä voi erinomaisesti käyttää muun ikäistenkin tarpeisiin. Materiaali on tarkoitettu oppilaille joiden äidinkieli on suomi ja kotikieli arabia. Aapinen opettaa tuntemaan, lukemaan ja kirjoittamaan arabian kirjaimet, yksi kerrallaan. Runsaat ja monipuoliset harjoitukset varmistavat oppimisen.
Materiaalia voi käyttää yksin ja ryhmässä, koulussa ja kotona. Materiaalin runsasta kuvitusta täydentää alkuperäinen musiikki.
Asiasanat:
arabian kieli
Tässä somalikielen materiaalissa vuosiluokille 1-3 tutustutaan kirjaimiin, erityisesti somalialaisten ja suomalaisten aakkosten eroihin, kellonaikoihin, numeroihin, viikonpäiviin, väreihin, kehonosiin, tervehdyksiin ja muihin somalikielen perusteisiin erilaisten tehtävien ja laulujen avulla. Materiaalia voi käyttää opetuksen tukena opettajan johdolla tai itsenäisesti kotona.
Asiasanat:
somalitsomalin kieli
Retk Eestisse -oppimateriaalissa seikkaillaan viidessä Viron kaupungissa. Kohderyhmänä ovat maahanmuuttajataustaiset 3.–6.-luokkalaiset Suomessa asuvat vironkieliset oppilaat. Materiaalissa kerrataan viron kielioppia ja sanastoa eri tehtävien avulla, sekä tutustutaan virolaiseen kulttuuriin. Oppilas suorittaa joka kaupungissa tehtäviä, ja kerää niillä pisteitä. Kun oppilas on suorittanut kaikki tehtävät, hän voi tulostaa itselleen kulttuuridiplomin. Materiaalia voi käyttää itsenäisesti kotona tai opettajan johdolla oppimisen tukena. Lisätietoja löytyy viroksi Õpetajale-osiosta.
Asiasanat:
viron kieli
Kuin kala verkossa on suunnattu maahanmuuttajataustaisten oppilaiden ympäristöopin opetukseen. Se tukee samalla suomen kielen oppimista. Sitä voi hyödyntää valmistavassa opetuksessa sekä 3-6. luokkalaisten opetuksessa.
Sisältö on monipuolinen: kalan rakenne, hengittäminen, käsittely, kalalahkot, lisääntyminen ja ravintoketjut. Oppilas tutustuu myös tyypillisiin suomalaisiin kalalajeihin ja kalastusmuotoihin. Aineistoa voi hyödyntää esimerkiksi oppitunnin aloituksessa, kolmen oppitunnin kokonaisuutena tai oppilaan itsenäisenä oppimistuokiona.
Materiaalin kieli on pyritty pitämään selkeänä, maahanmuuttajataustaiselle oppilaalle ymmärrettävänä. Kalastukseen kuitenkin liittyy vaikeita käsitteitä, joita ei voi korvata toisilla sanoilla. Hyödynnämme animaatioissa Mirjamin ja Aaronin välistä keskustelua, jotta haastavat käsitteet avautuisivat paremmin.
Asiasanat:
kalastussuomen kielikalat
Ruokaa hygieenisesti on oppikirjaa täydentävä verkkomateriaali. Se sisältää paljon erityyppisiä vuorovaikutteisia tehtäviä oppikirjan aihepiireistä. Lisäksi materiaalissa voi testata hygieniatietouttaan väittämien avulla. Materiaalissa on myös hygienian keskeisimmät sanat useilla eri kielillä.
Asiasanat:
hygieniaruokailu
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.