Linkkiapaja logo suomeksi   på svenska
Oppimateriaaleja verkosta
Materiaalin haku
Asiasanahakemisto
Ehdota linkkiä
Hakutuloksia 27 kpl
1 2 3 | seuraava >>
icon
> Valon taittuminen
Materiaalissa voi tutkia valon taittumista kahden väliaineen rajapinnassa. Materiaalissa esimerkiksi osoitetaan, miten lähtöaineen vaihtaminen ilmasta vedeksi muuttaa taitekulmaa valon tullessa lasiin. Simulaatiossa voi myös kokeilla erimuotoisia prismoja ja tehdä sateenkaaria. Materiaalin kieltä voi vaihtaa sivun alalaidasta.
Asiasanat: säteily taittuminen spektrit heijastuminen null valo väliaine rajapinta

icon
> Atomien vuorovaikutus
Materiaalissa voi tutkia useiden eri alkuaineiden kahden eri atomin välistä vuorovaikutusta. Ottamalla käyttöön voimavektorit nähdään, onko atomeihin vaikuttava kokonaisvoima tai yksittäiseen atomiin vaikuttava voima puoleensa vetävä vai hylkivä. Simulaatiossa voi myös kokeilla "säädettävän vetovoiman" atomia ja huomata, miten parametrien muuttaminen vaikuttaa vuorovaikutukseen.
Asiasanat: alkuaineet atomit null vuorovaikutus typpi happi voima (fyysiset ominaisuudet) aineen olomuodot

icon
> Aalto jousessa
Sivustolla voi tarkkailla jousen värähtelyä hidastettuna. Heiluttamalla jousen päätä ja tekemällä aaltoja tai säätämällä värähtelijän taajuutta ja amplitudia havainnollistuvat jousen eri variaatiot. Vaimenemista ja jousen jännitystä on myös mahdollista säätää. Toinen pää voi olla kiinnitetty tai avoin.
Asiasanat: aallonpituus (fyysiset ominaisuudet) kemia null jousitus

icon
> Käänteinen suunta
Simulaatio näyttää, kuinka reaktio kehittyy ajan kanssa. Samalla havainnollistuu, kuinka energian kokonaismäärä vaikuttaa reaktion kulkuun. Materiaalin kieltä voi vaihtaa sivun alalaidasta.
Asiasanat: simulointi potentiaalienergia energia termodynamiikka null kemia reaktiot fysiikka

icon
> Generaattori
Luo sähköä sauvamagneetilla! Löydä fysiikka ilmiön takana tutkimalla magneetteja ja miten voit käyttää niitä saadaksesi hehkulampun syttymään.
Asiasanat: magnetismi generaattorit null työ muuntajat

icon
> Liikkuva ihminen
Materiaali opettaa paikan, nopeuden ja kiihtyvyyden kuvaajia ja niiden tulkintaa. Simulaatiossa on mahdollista liikuttaa hahmoa edestakaisin hiirellä ja piirtää samalla liikkeen kuvaajat. Asettamalla paikan, nopeuden tai kiihtyvyyden valmiiksi, simulaatio liikuttaa hahmoa annettujen arvojen mukaisesti. Materiaalin kieltä voi vaihtaa sivun alalaidasta.
Asiasanat: simulointi piirtäminen (taide) kiihtyvyys paikka kuvaajat (elokuva ja media) nopeus (fyysiset ominaisuudet)

icon
> Ääni
Tämä simulaatio esittää ääniaallot. Taajuutta tai äänenvoimakkuutta säätämällä näkee ja kuulee, miten aalto muuttuu. Simulaatiossa voi siirrellä kuuntelijaa ja kuulla, mitä hän kuulee. Materiaalin kieltä voi vaihtaa sivun alalaidasta.
Asiasanat: ääni kaiuttimet taajuus (fyysiset ominaisuudet) äänenvoimakkuus (fyysiset ominaisuudet) interferenssi (fysiikka) kaiku taajuusmuuttajat kuulonmittaus kuulo kuuleminen (menettely) null amplitudi ääniaalto

icon
> Heilurilaboratorio
Materiaalissa voi kokeilla yhtä tai kahta heiluria ja tutkia, miten yksinkertaisen heilurin jakso riippuu heilurin massasta, ripustuslangan pituudesta ja heilahduksen amplitudista. Jakson mittaaminen on helppoa valoporttiajastimen avulla. Kitkaa ja gravitaation voimakkuutta on myös mahdollista muuttaa. Putoamiskiihtyvyyden g selvittämiseksi heiluria voi käyttää planeetalla X. Simulaatio havainnollistaa epäharmonista käyttäytymistä suurella amplitudilla.
Asiasanat: null kitka mittaus liike pituus heilurit kiihtyvyys gravitaatio massa putoamiskiihtyvyys amplitudi

icon
> Mustan kappaleen säteilyn spektri
Miten Auringon mustakappaleen spektri suhteutuu näkyvään valoon? Mallinnusohjelma Auringon, hehkulampun, uunin ja Maan mustakappaleen spektristä. Lämpötilaa säätämällä on mahdollista tutkia, miten spektrin aallonpituus ja intensiteetti muuttuvat. Mallissa havainnollistuu myös, mitä väriä spektrikäyrän huippu edustaa.
Asiasanat: kemia aurinko lämpö null spektrit

icon
> Patteri - Vastus - Sähköpiiri
Materiaalissa tutustutaan vastuksen toimintaan sen sisällä. Pariston jännitettä lisäämällä yhä enemmän elektroneja virtaa vastuksen läpi. Resistanssia lisäämällä estetään elektronien virtaamista. Simulaatiossa on myös mahdollista tarkkailla sähkövirran ja vastuksen lämpötilan muuttumista. Materiaalin kieltä voi vaihtaa sivun alalaidasta.
Asiasanat: sähkö elektrodit paristot null simulointi virtapiirit resistanssi sähköpiiri

Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.
Opetushallitus logo
print Tulostettava versio
Palvelua ylläpitää Opetushallitus