Linkkiapaja logo suomeksi   på svenska
Oppimateriaaleja verkosta
Materiaalin haku
Asiasanahakemisto
Ehdota linkkiä
Hakutuloksia 79 kpl
1 2 3 4 5 6 7 8 | seuraava >>
icon
> Aika ja avaruus - paikkani aurinkokunnassa
Näkyvässä maailmankaikkeudessa kaikki on liikeessä. Nyt pääset kokemaan tämän ainutlaatuisella tavalla oppilaittesi kanssa. Aika ja avaruus - paikkani aurinkokunnassa -materiaali syventää ja selkeyttää käsitystänne aurinkokunnan olemuksesta. Aika ja avaruus - paikkani aurinkokunnassa on digitaalinen oppimateriaali, joka johdattaa oppilaan tutustumaan aurinkokuntaan elämyksellisellä tavalla. Suomeen muuttanut kongolainen Jamar-poika opiskelee materiaalissa aurinkokunnan välisiä mittasuhteita ja Auringon, Maan ja Kuun liikkeiden vaikutuksia ihmisen kokemaan aikaan. Jamarin ystävä Sini opastaa materiaalissa myös aurinkokunnan planeettojen ominaispiirteisiin. Sinin ja Jamarin dialogin kautta korostetaan Maan erityisyyttä elinympäristönä. Materiaalissa ohjataan oppilasta pohtimaan ihmisen paikkaa aurinkokunnassa. Materiaalin on tarkoitettu suomea toisena kielenään puhuville oppilaille. Kieli on pyritty pitämään yksinkertaisena, mutta silti havainnollisena. Materiaalia on mahdollista käyttää kuitenkin myös kokonaisten luokkien kanssa videotykin avulla, se sisältää mm. näyttävän aurinkokunnan interaktiivisen simulaation. Tämän materiaalin avulla saatte uudenlaista eloa avaruusteeman opiskeluun!
Asiasanat: kuukaudet aurinko planeetat avaruus aika maapallo Kuu (Maan) vuodenajat

icon
> Rakenna molekyyli
Kokeile kuinka monta molekyyliä voit rakentaa atomeista lähtien. Kokoa molekyylisi ja katso niitä 3-ulotteisena!
Asiasanat: null atomit molekyylit

icon
> Isotoopit ja atomimassat
Ovatko kaikki tietyn alkuaineen atomit samanlaisia? Miten isotoopit voi erottaa toisistaan? Opi isotoopeista ja miten alkuaineen keskimääräinen atomimassa lasketaan
Asiasanat: isotoopit null oliot

icon
> Reaktioyhtälöiden tasapainottaminen
Mistä tietää onko kemiallinen yhtälö tasapainotettu? Mitä yhtälössä saa muuttaa sen tasapainottamiseksi? Testaa käsityksiäsi pelaamalla tätä peliä!
Asiasanat: reagenssit atomit null molekyylit

icon
> Valon taittuminen
Materiaalissa voi tutkia valon taittumista kahden väliaineen rajapinnassa. Materiaalissa esimerkiksi osoitetaan, miten lähtöaineen vaihtaminen ilmasta vedeksi muuttaa taitekulmaa valon tullessa lasiin. Simulaatiossa voi myös kokeilla erimuotoisia prismoja ja tehdä sateenkaaria. Materiaalin kieltä voi vaihtaa sivun alalaidasta.
Asiasanat: säteily taittuminen spektrit heijastuminen null valo väliaine rajapinta

icon
> Molekyylin polaarisuus
Milloin molekyyli on polaarinen? Muuta atomien elektronegatiivisuutta molekyylissä ja näe, miten se vaikuttaa polaarisuuteen. Katso miten molekyyli käyttäytyy sähkökentässä. Muuta sidoskulmaa ja näe, miten muoto vaikuttaa polaarisuuteen. Katso miltä tilanne näyttää 3-ulotteisessa molekyylissä.
Asiasanat: energia null atomit sähkökentät kolmiulotteisuus avaruudellinen hahmottaminen molekyylit positiivisuus muoto negatiivisuus polaarisuus

icon
> Radioajoituspeli
Opi erilaisista radiometrisistä ajoitusmenetelmistä, kuten hiiliajoituksesta. Ymmärrä miten hajoaminen ja puoliintumisaika toimivat ja mahdollistavat siten ajoittamisen. Pelaa peliä, joka testaa kykyäsi laskea jäljellä kohteessa olevan ajoitusalkuaineen prosentuaalinen määrä.
Asiasanat: puoliintumisaika null

icon
> Magneetit ja sähkömagneetit
Tutki kompassin ja sauvamagneetin välisiä vuorovaikutuksia. Opi miten voit tehdä paristosta ja metallilangasta magneetin! Voitko tehdä siitä vahvemman magneetin? Voitko muuttaa magneettikentän suunnan?
Asiasanat: kompassit sähkömagneetit magneetit magnetismi

icon
> Atomien vuorovaikutus
Materiaalissa voi tutkia useiden eri alkuaineiden kahden eri atomin välistä vuorovaikutusta. Ottamalla käyttöön voimavektorit nähdään, onko atomeihin vaikuttava kokonaisvoima tai yksittäiseen atomiin vaikuttava voima puoleensa vetävä vai hylkivä. Simulaatiossa voi myös kokeilla "säädettävän vetovoiman" atomia ja huomata, miten parametrien muuttaminen vaikuttaa vuorovaikutukseen.
Asiasanat: alkuaineet atomit null vuorovaikutus typpi happi voima (fyysiset ominaisuudet) aineen olomuodot

icon
> Neonvalot ja loisteputket
Tuota valoa pommittamalla atomeja elektoreilla. Näe, miten eri alkuaineiden karakteristinen spektri syntyy ja konfiguroi oman alkuaineesi energiatasot tuottamaan erivärisiä valoja.
Asiasanat: atomit elektronit null fotonit kvanttimekaniikka säteily

Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.
Opetushallitus logo
print Tulostettava versio
Palvelua ylläpitää Opetushallitus