Ylen opettaja.tv:n teemapaketti alakoulun biologian opetukseen, jonka aiheena on sienet ja mikrobit. Materiaali sisältää 5 videota ja 4 tehtävää.
Asiasanat:
sienetmikrobitelinympäristökäävät
Elinympäristömme kaasut -sivusto on tehty peruskoulun 7-9.luokkien kemian opetuksen tueksi. Opettaja voi hyödyntää tätä opetuspakettia parhaaksi katsomallaan tavalla. Oppilaat voivat opiskella kaasujen kemiaa itsenäisesti suoraan tältä sivustolta tai opettaja voi tulostaa haluamiaan sivuja oppilaille monistettavaksi. Kokeelliset työt on suunniteltu niin, että oppilaat voivat tehdä ne itsenäisesti, tietenkin aikuisen valvonnassa. Töitä tehdessä on muistettava työturvallisuus! Tehtävien ja kokeellisten töiden lisäksi muistipeli. Opetuspaketin tavoitteena on, että opiskelija oppii kaasujen kemian perusasioista, saa kokonaiskuvan siitä, kuinka suuri merkitys kaasuilla on elinympäristössämme ja yhteiskunnassamme sekä ymmärtää kestävää kehitystä ja pystyy kemian tietojensa ja taitojensa avulla edistämään sitä.
Asiasanat:
kaasuttyppihappivetykemiailmaelinympäristöhiilidioksidiotsoni
Virtuaalimetsä on verkko-opiskeluympäristö metsäbiologian opiskeluun. Se on suunnattu 5.-6. –luokkalaisille, mutta se voi soveltua myös muiden luokka-asteiden opetukseen.
Virtuaalimetsän rakenne ja sisältö perustuvat Peruskoulun opetussuunnitelman perusteisiin, biologian ja luonnontieteiden didaktiikkaan, verkkopedagogiikkaan ja käytettävyystutkimukseen. Virtuaalimetsän tavoitteena on antaa oppijoille laaja-alainen kuva Suomen metsistä ja niiden merkityksestä. Tarkoituksena on, että oppijat hahmottavat metsiin liittyvää kokonaisuutta ja metsien systeemistä rakennetta. Käsittelyssä on niin metsien rakenne kuin lajistokin, eri metsätyypit ja ekosysteemin toiminta, sekä ihmisen vaikutus metsissä. Myös ympäristökasvatukselliset näkökulmat tulevat esille luonnon monimuotoisuuden myötä.
Virtuaalimetsällä on opetuksessa kaksi päätarkoitusta: ensinnäkin se on luotu vaihtoehtoiseksi tavaksi opettaa metsien biologiaa oppikirjan ja maastotöiden rinnalle. Toiseksi Virtuaalimetsä antaa oppijoille mahdollisuuden tutustua myös metsiemme erikoisempiinkin ominaisuuksiin, kuten uhanalaisiin lajeihin sekä metsä- ja luonnonsuojelulaissa mainittuihin erityisiin elinympäristöihin ja luontotyyppeihin. Näitä asioita voi olla vaikea päästää tutkimaan oppilasryhmien kanssa maastossa. Virtuaalimetsän ei kuitenkaan ole tarkoitus syrjäyttää maastotöitä biologian opetuksessa. Todellinen luonto on aina paras paikka oppia biologiaa ja saada luontokokemuksia. Virtuaalimetsä on vain yksi työtapa lisää käytettäväksi monipuolisessa opetuksessa.
Sisällöt: Metsäkartta, Metsäpolku, Metsäsanasto, Testaa taitosi, Metsän kasvit, Opettajalle.
Asiasanat:
ekosysteemit (ekologia)NY161739luonnonsuojelumetsätyypitbiologiaelinympäristölajitmetsätluontovalokuvat
Pinkka on eliöiden ja elinympäristöjen tunnistusta tukeva verkko-oppimisympäristö.
Pinkka perustuu laajaan kuvista ja tekstistä koottuun tietokantaan. Tietokannasta voidaan koostaa eri käyttäjäryhmien tarpeisiin muokattuja tietopaketteja eli opintokokonaisuuksia eli virtuaalisia näytepinkkoja. Sisällön ja ensisijaisen kohderyhmän perusteella pinkat voi jakaa kolmeen pääryhmään: ensi sijassa Helsingin yliopiston opiskelijoille ja tutkijoille tarkoitetut pinkat, koululaisille ja muille luonnosta kiinnostuneille suunnatut pinkat ja tieteelliset pinkat.
Asiasanat:
kasvitelinympäristölajinmäärityseliötelinpiiriympäristökasviympäristökasvatus
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.