Verkkopalvelu vastaa opettajien tarpeeseen saada helppokäyttöistä ja hyvin suunniteltua opetusmateriaalia lasten ja nuorten media- ja taidekasvatukseen. Tavoitteemme on tukea opettajien työtä tuottamalla laadukasta opetusmateriaalia eri ikäisten lasten kanssa työskentelyyn.
Mediataide kyseenalaistaa usein tavanomaista mediakuvastoa ja toimii hyvin myös audiovisuaalisen kerronnan perusopetuksessa. AV-arkin opetuspaketit ja verkkopalvelu mahdollistavat kotimaisten eturivin taiteilijoiden teosten hyödyntämisen osana opetusta.
Haluamme olla mukana kasvattamassa sekä tulevaisuuden taiteilijoita että taiteen kokijoita. AV-arkin verkkopalvelu mahdollistaa oikean taiteen esittämisen ja hyödyntämisen kouluissa.
Uusia opetuspaketteja, katsottavia teosesimerkkejä ja tehtäviä pyritään tuottamaan palveluun lisää vuosittain, hankerahoituksesta riippuen. Otamme mielellämme vastaan yhteistyöehdotuksia ja kehittämisideoita!
Asiasanat:
audiovisuaalinen oppimateriaalimediamedia-alamediataideaudiovisuaalinen aineisto
Metakka on Opetushallituksen tukema ja Saimaan mediakeskuksen koordinoima hanke, jonka tarkoituksena on kehittää ja tutkia koulua ja sen ympäristöä median keinoin. Metakasta on muotoutunut toiminnallinen mediakasvatusprojekti, jonka sisältönä ovat koulun uutiset.
Tämän materiaalin tarkoituksena on tarjota opettajille ja muille kasvattajille käytännön keinoja toteuttaa koulun uutiset omassa luokassa, oman oppilasryhmän työstämänä. Sivustolta löytyy Metakan toimintamalli, vinkkejä ja tehtävämateriaalia tv-uutisten, verkkolehden tai radiojuttujen tekoon. Lisäksi sivuille on koottu Metakassa mukana olleiden kokemuksia ja linkkejä muihin hyödyllisiin mediakasvatus-materiaaleihin.
Asiasanat:
koululehdetuutisetmediakasvatusmedia
Askarruttavatko mediakasvatus ja turvallinen netinkäyttö? Lapset ja nuoret tarvitsevat sekä suojelevaa että sallivaa mediakasvatusta.
MLL:n oppituntipaketeista saat perustietoa sosiaaliseen mediaan liittyvistä ilmiöistä sekä valmiuksia käsitellä ilmiöitä omassa työssäsi lasten ja nuorten kanssa.
Oppimateriaalien aiheina mm. Minä ja media, Ei nettikiusaamiselle ja Laki, nuoret ja netti.
Asiasanat:
mediasosiaalinen mediaInternetmediakasvatus
Moni opettaja on hyödyntänyt Nuortennetin sisältöjä opetuksessaan. Erityisen hyvin Nuortennetin sisällöt sopivat terveystiedon tuntien täydennykseksi. Esimerkiksi Minä ja media -osio sopii kuitenkin myös äidinkielen ja tietotekniikan oppitunneille.
Olemme laatineet oppimistehtäviä joistakin Nuortennetin aihealueista. Tehtävät soveltuvat oppilaiden itsenäiseen työskentelyyn atk-luokassa tai kotitehtäviksi. Hyödynnä tehtäviä sellaisenaan tai sovella omiin tarkoituksiisi! Kysymyksiä voi käyttää myös keskustelukysymyksinä luokassa. Kaikkiin kysymyksiin ei löydy vastauksia suoraan Nuortennetistä, vaan ne vaativat oppilaan omaa pohdintaa.
Aiheet:
Seurustelu ja seksi
Mina ja media
Päihteet
Asiasanat:
seksiseurustelumedia-alatietotekniikkapäihteetmediaäidinkieli (oppiaineet)terveystieto
Nuorten Akatemian (Noten) materiaalien tavoitteena on lisätä nuorten omaa toimintaa kouluissa ja oppilaitoksissa sekä kannustaa kouluja ja oppilaitoksia tekemään yhteistyötä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. Materiaaleissa on oppituntirunkoja, projekti-ideoita, erilaisia harjoitteita, taustatietoa ja paljon muuta. Oppimateriaalia on teemoista:
Arjenhallinta, terveys ja päihteet
Globalisaatio ja kehitys
Ihmisenä kasvaminen
Ilmastonmuutos
Koulu- ja harrastusmatkat
Koulukiusaamisen ehkäisy
Oppilaskunta
Projektin toteutus
Tiede ja tutkimus
Toiminnalliset menetelmät
Vapaaehtoistoiminta
Viestintä ja mediataidot
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Yrittäjyys
Asiasanat:
kehitysglobalisaatiopäihteettiedeyhteiskuntaoppitaloustietoilmastonmuutoksetyrittäjyysviestintätutkimusmediaoppilaskunnatkoulumatkatyhteiskuntatyökoulukiusaaminenvapaaehtoistyöterveysarki
Opetusmateriaalit ovat hyvin monipuolisia. Artikkelipankissa on artikkeleita opetuskäyttöön. Koululehtikone ja Kansikuva.fi ovat verkossa toimivia, maksuttomia työkaluja. Koululehtikoneella koulut ja luokat voivat opettajan johdolla tehdä omia aikakauslehtiään.
Asiaa aikakauslehdestä -sivulla on tietoa aikakauslehden historiasta ja materiaalivinkkejä opettajille. Koululaisille on myös erilaisia tehtäviä ja mainonnan lukutaitoa käsittelevä verkko-ohjelma, joka tarjoaa lähtökohtia aikakauslehtien mainoskuvan ja -tekstin lukemiseen.
Esi- ja alkuopetukseen on suunnattu lautapeli "Aikkari", joka opettaa leikin varjolla aikakauslehden tekijöistä sekä herättää lapsissa kiinnostuksen lehtien tutkimista kohtaan.
Asiasanat:
toimitustyömainontalehdistökirjoittelutoimittajat (media)artikkelit (julkaisut)mainoksetmediaaikakauslehdet
Plan Suomi Säätiö on tuottanut Nuoret, media ja kehitysmaat -tutkimuksen yhteistyössä Jyväskylän
yliopiston ja ulkoasiainministeriön kanssa. Tutkimuksen tavoite oli selvittää, mitä nuoret
tietävät kehitysmaista, mistä he tietonsa hankkivat, miten media vaikuttaa heidän tietoihinsa ja
asenteisiinsa ja miten nuorten kiinnostusta kehityskysymyksiin voitaisiin lisätä.
Plan Suomi Säätiön tavoitteena oli koota paitsi perustietoa nuorten mediakäyttäytymisestä
myös aineistoa mediakasvatushankkeiden suunnittelun tueksi. Tutkimuksen aineistoa käytetään
hyödyksi Planin seuraavien vuosien mediakasvatustyössä, jonka teemoina ovat lapsen oikeudet,
lasten osallistuminen ja lasten mahdollisuudet vaikuttaa siihen, mitä ja miten heistä kirjoitetaan.
Mediakasvatustyössä kannustetaan lapsia ja nuoria tarkastelemaan kehitysmaiden arkipäivää
monipuolisesti, ja Planin omien hankkeiden kautta annetaan konkreettisia esimerkkejä kehitysmaiden
elämästä.
Median korostunut rooli suomalaisnuorten ensisijaisena kehitysmaatiedon lähteenä on
haasteellista myös medialle itselleen. Negatiivinen ja stereotyyppinen kehitysmaajournalismi
vahvistaa kielteistä kuvaa kehitysmaiden ihmisistä. Tutkimuksesta käy hätkähdyttävästi ilmi, että
yksikään haastatelluista nuorista ei spontaanisti kuvannut kehitysmaita positiivisin ilmaisuin.
Tyypillisimmillään kuva on edelleen nälän ja sodan passivoima ihminen Afrikassa.
Tutkimus haastaakin miettimään uusia tapoja tavoittaa nuoria kansainvälisyyskasvatuksen
keinoin ja saada heidät kiinnostumaan kehitysmaakysymyksistä. Tavoitteena on innostaa nuoria
antamaan panoksensa kehitysyhteistyöhön, konkretisoida se aktiiviseksi toiminnaksi.
Asiasanat:
mediakasvatusmedialapset -- oikeudetkehitysmaatnuoretosallistuminenmediakäyttäytyminen
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.