Värinauttien aakkosarkku aukeaa!
Luvassa on värikäs ja raikas projekti, joka kuljettaa sinut aakkosten ihmeellisen maailmaan.
Kaikki 29 kirjainta saa vuorollaan seurakseen lorun, lyhyen tarinan, värityskuvan ja viidestä seitsemään monipuolista oppiainerajat ylittävää tehtävää. Tehtävät ovat hyvin erilaisia sekä keston että toteutuksen puolesta.
Värinauttien kirjaintehtäviä voi napata yhden sieltä ja toisen täältä esimerkiksi viikonlopun ratoksi, koulussa aamunavaukseksi, yksittäisen oppitunnin sisällöksi tai lisätehtäväksi. Tai Värinauttien aakkosiin voi syventyä kokonaisvaltaisesti monialaisen oppimiskokonaisuuden muodossa.
Luvassa on tuttuun tapaan Utin täydeltä tarinoita ja värityskuvia unohtamatta tietenkään monipuolisia sanataiteen, kuvataiteen, käsitöiden, draaman ja luonnontieteiden tehtäviä!
Asiasanat:
sanataidesuomen kielikuvataideoppimateriaaliaakkoset
Art nouveau (suom. yleensä jugend) -tyylisuuntaa esittelevä Europeana-hankkeen virtuaalinäyttely. Näyttelyn osa-alueita ovat mm. arkkitehtuuri, printit, inspiraatiot ja huonekalut.
For a brief and brilliant period at the end of the 19th century – starting around 1890, and tailing off before World War One – Art Nouveau dominated the cultural scene. Everything from domestic furnishings and decorative art to architecture and advertising was characterised by its curvilinear elegance and organic forms inspired by nature. Even today, more than a century after the emergence of Art Nouveau, artists and designers continue to be inspired by the floral elements, natural features and colours of this enduring style.
Asiasanat:
jugendtyylittyylikaudetkuvataidenäyttelytverkko-oppimateriaalinouveauArt
Gösta Serlachiuksen taidemuseon interaktiiviset taidekasvatussivut.
Itsensä Edelfeltin mallinakin toiminut kissa on oppaanasi värikoulussa, jossa kuusi vuorovaikutteista jaksoa opastaa sinua värien käytön perusteissa. Näitä perusteita on hyvä tuntea, kun astuu Göstan ateljeehen; sen valoisista tiloista löydät laajemman seitsenosaisen kokonaisuuden aina muodoista perspektiiveihin asti. Sekä värikoulun että ateljeen tehtävät ovat ennen kaikkea mielen, käden ja havainnon vuorovaikutteista tekemistä ja tyyliltään opastavia.
Sinä olet sekä tekijä että kokija. Voit käyttää tietokonetta, värejä, kyniä, sivellintä, hiiltä ja paperia
tai vaikkapa kanvaasia. Ja mielikuvitustasi!
Asiasanat:
kuvaamataitotaidekasvatusvärioppikulttuuriperintökuvataideperspektiivi
Suomen sarjakuvaseuran sivut opettavat, kuinka sarjakuvia tehdään. Sivusto on erittäin laaja ja yksityiskohtainen. Se opastaa askel askeleelta sarjakuvan tekemisen vaiheet ja sisältää paljon esimerkkejä ammattilaisten töistä.
Asiasanat:
sarjakuvatverkko-oppimateriaalikuvataideviestintätaidotmediataidotkuvaamataito
Sivuston opetusmateriaalia voidaan hyödyntää eri koulumuodoissa: perusopetuksessa, lukiossa sekä ammatillisessa ja vapaan sivistystyön opetuksessa. Materiaalissa on sovellettu taideopetuksen tarpeisiin ympäristöfilosofian, -estetiikan ja -etiikan käsittelemiä näkökulmia.
Aineisto jakautuu neljään osioon, jotka ilmentävät ekologis-holistisen luontosuhteen ulottuvuuksia. Aineisto sisältää 125 kuvalliseen ilmaisuun ja kuvantulkintaan liittyvää harjoitustehtävää.
Asiasanat:
ympäristöestetiikkaympäristökasvatuskuvallinen ilmaisuympäristöfilosofiaympäristöetiikkakuvataideKuvantulkinta
Kuvataiteen opetukseen liittyy konkreettinen ikonin piirustus- ja maalaustehtävä kun taas uskonnon opetuksen kysymykset herättävät pohtimaan ikonien ja muiden pyhien esineiden merkitystä uskonnonharjoituksessa ja niiden roolia poikkeustilanteissa kuten sodissa. Tehtävistä kannattaa keskustella jo koulussa ennen museokäyntiä ja samalla miettiä mihin museokäynnillä keskitytään. Kaikkia tehtäviä ei yhden museokäynnin puitteissa ehdi tehdä. Parhaimman hyödyn museokäynnistä saa, kun tehtävät puretaan yhdessä joko museokäynnin lopuksi tai jälkityöskentelynä koulussa.
Tehtäväpaketin avulla käydään läpi ikoneihin liittyviä perustietoja ja tutustutaan ikonimaalarin käyttämään piirustustekniikkaan. Annetun tehtävän kautta tekniikkaa sovelletaan oppilaan omassa työskentelyssä. Piirustustehtävän voi tehdä esimerkkinä käytetyn kuvan avulla museovierailun aikana. Itse valitun kuvan kanssa työskennellessä tehtävä tehdään museovierailun jälkeen koululla. Tehtäväpaketti on tarkoitettu käytettäväksi oman kuvataiteen opettajan ohjauksessa.
Asiasanat:
ortodoksinen kirkkoikonitortodoksisuuskuvataidekirkkomaalauksetikonimaalarit
Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta kouluissa tukeva kansallinen verkkosivusto, jossa aineistoja, näyttely ja uutisia.
Ampiainen on muotoilun ja arkkitehtuurin teemapäivä kouluissa. Teemapäivällä halutaan herätellä kiinnostusta suunniteltua ympäristöä kohtaan, tarjota kouluille mahdollisuus luoda yhteyksiä oman paikkakunnan arkkitehteihin ja muotoilijoihin sekä lisätä tietoisuutta alan ammatillisista mahdollisuuksista.
Ampiainen on tarkoitettu kaikille Suomen kouluille. Se tarjoaa välineitä ja vinkkejä työskennellä koulussa tai oppilaitoksessa muotoilun ja arkkitehtuurin kysymysten parissa. Valtakunnallisena teemapäivänä tarjotaan peruskoulun 7.-9. luokille ja lukioille myös mahdollisuus kutsua suunnittelun ammattilainen vierailemaan koululla kertomassa työstään ja osallistumassa teemapäivän tehtävien työstämiseen.
Näiltä sivuilta löydät opetusmateriaalia ja tietoa tapahtumista. Nettinäyttelyssä voit tuoda arkkitehtuurin ja muotoilun parissa
Asiasanat:
arkkitehtuuriNY152532muotoilukuvataidekasvatusmuotoilualakuvataide
Vinkki montaasin käytöstä kuvaamataidon opetuksessa.
Montaasia, kuvakerrontaa, voidaan käyttää opetuksessa monin tavoin. Se voi olla mediakasvatusta, äidinkieltä tai kuvataidetta. Montaasi voi olla koulutehtävänä käsikirjoittamista, kerrontaa, kuvittamista tai muuta omaa ilmaisua. Montaasin kuvat voivat olla leikattuja, kopioituja tai myös itse tuotettuja.
Asiasanat:
taidekasvatuskuvaamataitokuvataidekuva-analyysi
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.