Linkkiapaja logo suomeksi   på svenska
Oppimateriaaleja verkosta
Materiaalin haku
Asiasanahakemisto
Ehdota linkkiä
Hakutuloksia 7 kpl
icon
> Neonvalot ja loisteputket
Tuota valoa pommittamalla atomeja elektoreilla. Näe, miten eri alkuaineiden karakteristinen spektri syntyy ja konfiguroi oman alkuaineesi energiatasot tuottamaan erivärisiä valoja.
Asiasanat: säteily elektronit atomit null fotonit kvanttimekaniikka

icon
> Alfasäteily
Katso, miten alfahiukkaset karkaavat poloniumytimestä ja aiheuttavat radioaktiivisen alfahajoamisen. Näe, miten satunnainen hajoamisnopeus liittyy puoliintumisaikaan
Asiasanat: null radioaktiivisuus potentiaalienergia kvanttimekaniikka alfasäteily säteily

icon
> Laserit
Luo itse laseri pumppaamalla säiliöstä säteitä. Hallitse energialähdettä ja kontrolloi lopputulosta.
Asiasanat: kvanttimekaniikka säteily null

icon
> Vety-atomin malleja
Miten tiedemiehet selvittivät atomien rakenteen niitä näkemättä? Osoittamalla valoa atomiin voi kokeilla erilaisia malleja. Samalla voi tarkistaa, miten mallin ennuste sopii kokeellisiin tuloksiin. Kieltä voi vaihtaa sivun alalaidasta.
Asiasanat: null atomit kemia kvanttimekaniikka

icon
> Rutherfordin koe
Miten Rutherford selvitti atomin rakenteen kykenemättä näkemään sitä? Simuloi kuuluisaa koetta, missä hän osoitti Thomsonin "rusinakakkumallin" virheelliseksi havaitsemalla alfahiukkasten kimpoavan atomeista ja määrittäen siten, että niillä täytyy olla pieni raskas ydin.
Asiasanat: kvanttimekaniikka null

icon
> Valosähköinen ilmiö
Näe miten valo irrottaa elektronin metallin pinnasta ja tee uudelleen koe, joka synnytti kvanttimekaniikan alan..
Asiasanat: kvanttimekaniikka aallonpituus (fyysiset ominaisuudet) null elektronit

icon
> Kemiaa mallinnettuna tietokoneella yläkouluun ja lukioon
Tietokoneella mallinnettu kemia avaakin ovet vaikeasti ymmärrettävistä kaavoista selkeisiin mallinnuksiin. Sitä uskotaan paremmin. Kun näyttää ensin esim. sidospituuden muuttumisen vaihdettaessa vety klooriin hiilivedyssä, on helpompi selittää miksi tämä tapahtuu kun oppilaat ovat "konkreettisesti" nähneet, että näin todella on. Ohjelmat antavat vapauden kokeilla atomeilla ja molekyyleillä asioita, joita ei olisi aikaisemmin voitu edes kuvitella.Tietokoneavusteinen oppiminen on nuorten mielestä mielenkiintoista ja jännittävää. Tehtävät voi aloittaa hyvin yksinkertaisten ja tuttujen orgaanisten yhdisteiden kolmiulotteisten rakenteiden hahmottelusta. Sitä mukaa kun tietokone avusteinen kemia alkaa tuntua tutummalta voi siirtyä tutkimaan molekyylin atomien varauksia, sidospituuksia, elektronijakaumia ja molekyylien välisiä vuorovaikutuksia. Mallinnusohjelmia voi helposti ladata netistä. Osassa on ilmaisia demoja, mutta kunnolliset ohjelmat kustantavat jonkin verran, tosin hyötyynsä nähden mitättömän vähän.
Asiasanat: spektrit kemia kemialliset reaktiot kolmiulotteisuus tietokoneavusteinen suunnittelu tietokoneavusteisuus kvanttimekaniikka tietokoneet molekyylibiologia tietokoneavusteinen opetus mallintaminen

Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.
Opetushallitus logo
print Tulostettava versio
Palvelua ylläpitää Opetushallitus