Linkkiapaja logo suomeksi   på svenska
Oppimateriaaleja verkosta
Materiaalin haku
Asiasanahakemisto
Ehdota linkkiä
Hakutuloksia 6 kpl
icon
> Murrepeli - testaa tietosi suomen sanoista
Leikkimielinen tietovisa Suomen eri murteista. Peli testaa murresanojen tietämystä ja soveltuu peruskoulun 3.-6. luokkalaisille. Peliä voi käyttää äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineessa esimerkiksi murteisiin tutustuttaessa, aiheeseen virittäydyttäessä tai kertausmateriaalina.
Asiasanat: kieli murteet äidinkieli sanastot sanat suomen kieli pelit testit peruskoulu

icon
> Äidinkielen ja kirjallisuuden harjoituksia
Oulun normaalikoulun luoma sivusto, jolla on äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen eri aiheisiin keskittyviä tehtäviä. Aukkotehtäviä, sanaristikoita, tietovisoja ja yhdistelytehtäviä on mm. Suomen kirjallisuudenhistoriasta ja maailmankirjallisuudesta, tunnetuista suomalaisista teoksista (esim. Kalevala), kirjallisuuden käsitteistä, kielenhuollosta (mm. yhdyssanat, pilkut, lyhenteet), sanaluokista, sijamuodoista, lauseenjäsennyksestä, vierassanoista ja sivistysanoista sekä mediasta. Sivustolla on omana osanaan tehtäviä suomea toisena ja vieraana kielenä opiskeleville. Sivusto ja sen tehtävät soveltuvat etenkin peruskoulun yläasteikäislle oppilaille, ja tehtäviä voi käyttää myös kertausmateriaalina lukiossa tai aikuisille.
Asiasanat: lauseenvastikkeet sivistyssanat vierassanat oikeinkirjoitus lauseet kieli sijamuodot käsitteet lyhenteet välimerkit kirjallisuuden tyylit media kirjallisuudenhistoria kielenhuolto kirjoittaminen sanaristikot yläkoulu lauseenjäsennys maahanmuuttajat tehtävät harjoitukset äidinkieli (oppiaineet) suomi toisena kielenä murteet sanaluokat yhdyssanat Kalevala maailmankirjallisuus

icon
> Suomen murteet
Oppikurssin tavoitteena on antaa yleiskuva suomen päämurrealueista ja niiden luonteenomaisista piirteistä sekä valaista murteiden ja yleispuhekielen sekä kirjakielen keskinäisiä suhteita. Myös murrealueiden ja murrepiirteiden historiaa käsitellään.
Asiasanat: yleiskieli suomen kieli murteet

icon
> Kieli ja identiteetti - SKS
Kieli ja identiteetti –sivustolla on runsaasti tietoa puhekielen muodoista ja murteista, joista voi kuunnella näytteitä. Sivuilla on opettajille oheismateriaalia Kieli ja identiteetti –julkaisuun.
Asiasanat: murteet kuullun ymmärtäminen suomen kieli puhekieli maahanmuuttajat

icon
> Meillä päin Suomea
Meillä päin Suomea –sivusto on Jyväskylän yliopiston kielikeskuksen kehittämä verkkomateriaali, jonka avulla opiskelija voi tutustua suomalaisiin murteisiin. Sivusto on tarkoitettu erityisesti suomen kieltä toisena kielenä tai vieraana kieltä opiskeleville ja materiaalin ymmärtäminen vaatii jo pitkälle kehittynyttä kielitaitoa. Parhaiten materiaali sopi tasolla C1-C2 opiskeleville opiskelijoille. Materiaali on pääasiassa suomenkielistä, mutta tarvittaessa tukikielenä voi käyttää englantia. Opiskelija voi kuunnella erilaisia murteita ja tekstit saa esiin ja tekstit saa esiin myös kirjoitettuna. Jokaisesta murteesta on myös lyhyt esittely ja muutama tehtävä. Testaa taitosi –osiossa opiskelija voi testata taitojaan ja tietojaan neljän tehtävän avulla. Soveltuu sekä kontaktiopetuksen oheismateriaaliksi että itsenäiseen opiskeluun.
Asiasanat: maahanmuuttajat kuullun ymmärtäminen murteet suomen kieli

icon
> Murrepeli - Agricola | yle.fi
Yleisradion tuottama murrepeli. Peli on kilpailumuotoinen, joka pitää kirjaa parhaista tuloksista. Peli arpoo erilaisia vaihtoehtokysymyksiä. Pelissä kontrolloidaan oikeaa vastausta ja vastausaikaa. Peli soveltuu alakoulun ja yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden oppitunneille.
Asiasanat: murresanat suomen kieli äidinkieli (oppiaineet) murteet

Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.
Opetushallitus logo
print Tulostettava versio
Palvelua ylläpitää Opetushallitus