Linkkiapaja logo suomeksi   på svenska
Oppimateriaaleja verkosta
Materiaalin haku
Asiasanahakemisto
Ehdota linkkiä
Hakutuloksia 19 kpl
1 2 | seuraava >>
icon
> Ihmisen ja luonnon riippuvuus | Opettaja.tv | yle.fi - lukio
Yleisradion opettaja.tv:n teemakokonaisuudessa tutustutaan ihmisen ja luonnon riippuvuuteen. Kuinka ihmisen toimien vaikutukset näkyvät pidemmällä aikavälillä?Teemakokonaisuus on tarkoitettu lukion maantiedon oppitunneille. Teemapaketit ovat jatkuvasti kehittyvä ja ne sisältävät äänitteitä, videoita ja tehtäviä.
Asiasanat: ihminen jätevesi saastuminen eroosio ilmastonmuutokset metsät luonnonvarat maantiede riippuvuus jätteet NY156733 maailmanlaajuiset ongelmat

icon
> Tapahtuipa Mäntylässä - Metsäaiheinen satu
Metsäyhdityksen oppimateriaalissa aiheesta Lähdetään mäntymetsään! Oppaina toimivat Olli Oravainen, hänen ystävänsä Niku ja Naku ja varsin viisas Vaari Oravainen. Metsä on erilainen joka vuodenaikana. "Tapahtuipa Mäntylässä" sisältää neljä satua, joiden aiheet ovat kullekin vuodenajalle ominaisia. Sadun pohjalta voi tehdä myös roolileikkejä. Koko aineiston voi myös tulostaa omaksi väritys- ja piirrosvihkoksi. Vaari Oravaisen sivuilta löytyy laulu-, leikki- ja askarteluvinkkejä sekä oheislukemistoa. Vaari Oravaiselle voi myös laittaa sähköpostilla kysymyksiä, retkitarinoita jne. osoitteeseen vaari.oravainen@smy.fi . kertaukseen.
Asiasanat: metsät sadut

icon
> Talousmetsän kierto
Metsäyhdityksen oppimateriaalissa aiheesta Talousmetsän kierto on sähköinen oppimateriaali perusopetusta varten. Siinä kerrotaan, miten talousmetsiä hoidetaan ja mitä tuotteita puusta tehdään. Kertomus on laadittu niin suppeaksi, että se voidaan käsitellä yhden oppitunnin aikana luokka-asteella 5 tai 6. Se soveltuu myös yläkoulussa kertaukseen tai laajemman esityksen tueksi.
Asiasanat: metsät

icon
> Puunsyöjät
Metsäyhdityksen oppimateriaalissa aiheesta Puunsyöjät esittelee nimensä mukaisesti puuta syöviä eliöitä hirvestä kaarnakuoriaisiin. Puiden selluloosaa ja ligniiniä pystyvät kuitenkin lopulta pilkkomaan ainoastaan sienet ja bakteerit. Sivustolla esitelläänkin keksintöjä, joissa ihminen hyödyntää tätä ainutlaatuista kykyä. Puuta syövien eliöiden ja niiden ravintokasvien avulla tutustutaan myös evoluution toimintaan metsäekosysteemissä. Perinteisen tekstimuodon lisäksi sivuston toteutuksessa on käytetty animaatiota ja ääntä.
Asiasanat: metsät

icon
> Olli Oravainen ja Mari Muurahainen - Metsäaiheinen satu
Metsäyhdityksen oppimateriaalissa aiheesta Olli Oravainen ja Mari Muurahainen on satu, jossa Olli Oravainen tapaa Mari Muurahaisen. Tarina koostuu neljästä osasta, joissa tutustutaan mm. hyönteisiin, muurahaisten yhteiskuntaan, pesään sekä elinkaareen. Aineisto on selattavissa internetissä linkkinä olevalla sivustolla. Liitetiedostoissa on pdf- ja word -versiot tulostettavista satukirjasta ja värityskirjasta. Tarinalla on myös jatko-osa Tapahtuipa Mäntylässä!
Asiasanat: orava (laji) muurahaiset metsät sadut

icon
> Istuta oma mänty
Metsäyhdityksen oppimateriaalissa aiheesta Minun puuni - ohjeet opettajille kuvaa Suomen yleisimmän puulajin - männyn - kasvatuksen käpyjen keräyksestä ja karistuksesta lähiten. Ohjeiden avulla voitte kasvattaa siemenestä oman männyn. Mukana on myös puun kasvattamiseen liittyviä seurantatehtäviä. Minun puuni -vihkon voi tulostaa liitetiedostosta.
Asiasanat: metsät viljelymetsät metsämänty istutus (kasvit)

icon
> Metsät ja ilmaston muutos - power point -esityksiä
Metsäyhdityksen oppimateriaalissa aiheesta Metsät ja ilmaston muutos on tehty kolme erilaista powerpoint-esitystä: 1) Suppein versio on Metsät ja ilmastonmuutos -tarinaesitys. Materiaali sopii alakouluille ja yläkouluillekin esimerkiksi introksi. Powerpointin tueksi on tarina (kts. Metsät ja ilmastonmuutos - tarina), joka seuraa esityksen rakennetta ja auttaa esityksen hahmottamisessa. 2) Hieman laajempi versio aiheeseen on Metsät ja ilmastonmuutos - metsäpainotteinen esitys. Esityksessä oletetaan, että fotosynteesi ja kasvihuoneilmiö ovat tuttuja juttuja eikä niitä käsitellä enää tarkemmin. 3) Kaikista laajin ja eniten taustatietoa sisältävä on Metsät ja ilmastonmuutos - laaja esitys. Materiaali on myös hyvä taustatietopaketti muiden suppeampien esitysten tueksi. Kaikissa versioissa on powerpointin muistiinpanosivuissa taustatietoa esittäjää varten. Muistiinpanosivut saa näkyviin, kun ensin tallentaa tiedoston omalle koneelle. Näitä esityksiä voi ja saa tiivistää, muokata ja yhdistellä vapaasti, esittäjän ja kohderyhmän mukaan. Materiaali on saatavana myös ruotsiksi.
Asiasanat: ilmastonmuutokset metsät

icon
> Metsäpolku
Metsäyhdityksen oppimateriaalissa Metsäpolulla opitaan varustautumaan metsäretkelle ja näkemään metsän uusin silmin. Kompassi ja varusteet auttavat pakkaamaan rinkan retkelle ja takaavat onnistuneen metsävaelluksen. Vuodenajat ja karhu kertovat vuoden kierrosta metsässä. Nuotiolla tutustut suomalaiseen metsään liittyvään kansanperinteeseen. Kaikissa osioissa on peruskoulun metsäopetukseen tarkoitettuja tehtäviä. Aiheet: kompassi, varusteet, vuodenajat, nuotiolla, karhu, eräkämppä, metsälinkit.
Asiasanat: metsät retkeily retkeilyvarusteet

icon
> Koulumetsä
Metsäyhdityksen Koulumetsään -oppimateriaali. Vihkonen kertoo kuinka koulumetsä perustetaan ja antaa muutamia vinkkejä omien ideoiden kehittelyyn. Vihkosen sisältö perustuu pitkälti opinnäytetyönä tutkittuihin koulujen kokemuksiin. On helpompi aloittaa, kun ei tarvitse opetella kaikkea itse kantapään kautta. Sisällys:Vain oma mielikuvitus rajana,Kokemuksia koulumetsästä, Tietenkin luonnontietoa, Muihin aineisiin uusi kiinnostava oppisali, Projekteja metsässä,Koulumetsään, Miten perustan koulumetsän? ja Metsäyhdistyksen aineistoja
Asiasanat: metsät

icon
> Työkortteja energiaopetukseen - Metsä vastaa
Metsä vastaa -verkkopalvelu sisältää kattavasti tietoa Suomen metsistä, metsätaloudesta sekä metsän- ja luonnonhoidosta. Lisäksi palvelussa välitetään metsäalan uutisia ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista. Sivusto on Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion ylläpitämä yhteiskunnallisen viestinnän palvelu. Työkortteja opetukseen -osion tavoitteena on tutustuttaa oppilaat erilaisiin energialähteisiin sekä energia- ja ympäristöongelmiin. Hyvät ratkaisut energia- ja ympäristöongelmiin ovat tämän päivän teollisuusyhteiskunnan tärkeimpiä kysymyksiä. Modernissa hyvinvointiyhteiskunnassa toimiva energiahuolto on elintärkeää. Työkortit ovat A4-kokoisia ja niiden vaikeusaste vaihtelee. Sivulle on koottu kaikkien kasvikorttien pdf-tiedostojen tulostuslinkit. Työkortit: polttopuu I-III, omakotitalon lämmitys, risutukki, polttoainekuljetukset, polttoaineiden säilytystilat, harrastukset suurennuslasin alla, sähkönkulutus, energialähteiden edut ja haitat.
Asiasanat: ympäristöongelmat metsät energialähteet

Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.
Opetushallitus logo
print Tulostettava versio
Palvelua ylläpitää Opetushallitus