RuokaTutka tarjoaa opettajille ja muille ammattikasvattajille valmiita materiaaleja ja opetuskokonaisuuksia. RuokaTutkan maksuttomilla aineistoilla on vahva pedagoginen pohja, materiaalit soveltuvat useille ikäryhmille ja eri oppiaineisiin. RuokaTutka innostaa lapsia ja nuoria tutkimaan ruuan maailmaa eri näkökulmista tukien monilukutaidon kehittymistä ja laaja-alaista oppimista. Verkkosivuilta löytyvät aineistot ovat pääosin digitaalisia. Tervetuloa mukaan tutkimusmatkalle ruuan maailmaan!
Asiasanat:
ravitsemusruokahävikkiterveysruokakouluruokamaatalousmaito (lehmänmaito)vihanneksetelintarviketuotantoruokakasvatus
Oppilaille suunnattu Kunnosta järvesi! -verkkopeli innostaa hankkimaan lisätietoa vesien kunnostuksesta. Pelin tavoitteena on tutustuttaa pelaaja mm. järvikunnostuksen perusteisiin, valuma-alue -käsitteeseen ja menetelmiin, joiden avulla järven tilaa voi parantaa. Samalla pelaaja saa karkean kuvan kunnostustoimien kustannuksista suhteessa niiden tehokkuuteen kuormituksen vähentämisessä. Kunnosta järvesi! -pelin kautta voidaan myös tutustua ympäristötalouteen ja uppoutua tiiviimmin vesistöihin ja kunnostusteemaan peliin kootun lisämateriaalin avulla. Kunnosta järvesi! -vesistökunnostuspeli on suunnattu lukiolaisille sekä kaikille vesien kunnostuksesta kiinnostuneille. Peli on tällä hetkellä suomenkielinen, mutta sen kääntäminen ruotsiksi on suunnitteilla.
Pelin kehittämiseen ovat osallistuneet Vihdin lukion opettajat ja opiskelijat sekä Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat. Opiskelijat pääsivät testaamaan pelin lähdeaineistoa perehdytyksen jälkeen. Opiskelijat kilpailivat siitä, kuka sai käytettyä vähiten rahaa järven kunnostamiseen”, kertoo biologian ja maantieteen lehtori Maria Pirinen Vihdin lukiosta.
Kunnosta järvesi! -peli on toteutettu osana Suomen ympäristökeskuksen koordinoimaa GisBloom LIFE+ -hanketta. Hiidenvesi valittiin yhdeksi kolmivuotisen GisBloom -hankkeen pilottialueista.
Kunnosta järvesi! -peliin voi käydä tutustumassa osoitteessa www.pelastajarvi.fi
Asiasanat:
ympäristönsuojeluvesistöjen kunnostus
Poron jäljillä – pohjoisen käsityöläisiä sivusto on tarkoitettu kaikille käsityöstä, pohjoisesta elämästä ja elämäntavasta, luonnosta ja poroista kiinnostuneille. Poro on mukana monen pohjoisen ihmisen elämässä aina ja kaikkialla. Lapsille oma Lasten poro osio.
Asiasanat:
käsityö (toiminta)
PaikkaOppi on Opetushallituksen rahoittama oppimisympäristöjen kehittämishanke, jossa luodaan koulujen maantieteen, paikkatiedon ja ympäristöntutkimuksen opetusta tukeva verkkopohjainen oppimisympäristö.
Oppimisympäristö tarjoaa koulujen käyttöön monipuolisia työkaluja, aineistoja ja tehtäviä paikkatietotaitojen perusteiden opetukseen sekä oman lähiympäristön tutkimukseen paikkatietomenetelmiä hyödyntäen.
Oppituntikokonaisuudet ovat valmiita tehtäväpaketteja PaikkaOpin käyttöön. Oppituntien sisältö vaihtelee maantieteen ja paikkatiedon perustiedoista ympäristön ja yhteiskunnan tutkimukseen - paikkatietoa soveltaen.
Projektimallit ovat ohjeita laajempien töiden toteuttamiseen PaikkaOpin oppimisympäristöä hyödyntäen. Projektimallien ohjeet antavat vinkkejä, miten työt voidaan parhaiten toteuttaa.
Työtilalinkit ovat oikopolkuja valmiisiin karttanäkymiin, jotka voit avata PaikkaOpin kartta-alustalla. Oikopolkujen avulla voit tarkastella erilaisia näkymiä ympäri Suomen.
Asiasanat:
kartografiamaantiedemaantietopaikkatietojärjestelmätalueetgeologiakaavoitus (maankäyttö)ympäristöpaikkatieto,Kartografia,lähiympäristö
Herbertti on verkostotyöskentelyyn suunniteltu digitaalinen kasvio. Sen lisäksi että Herbertissä jokainen oppilas ja opettaja voi kerätä omaa kasvikokoelmaansa, voidaan verkottautumalla yhteisössä (luokan sisällä, koulussa tai vieläkin laajemmin) kasvien tutkimistyö ja pedagoginen hyödyntäminen jakaa.
Herbertin käyttöönotto ja koulun tasolla olevien oppilasryhmien hallinta on helppoa. Opetuskoriajattelu on suunnattu esim. esittävän opetuksen tarpeisiin, arvioinnin kehittämiseen ja oppimisaihioiden luomiseen.
Asiasanat:
kasvinosatkasvikuntakasviotkasvikasvitiedeherbaario,kasvio,oppimisympäristö
Valikoituja ja luokiteltuja verkko-oppimateriaaleja opetuksen ja oppimisen tarpeisiin. Varsinaisten oppimateriaalien ja oppimisaihioiden lisäksi mukaan on valikoitu opetukseen soveltuvia viivapiirroksia ja kuvia.